Column Rens

Redactie

Foto: Rens van Ginneken

Wellicht herkent u het wel. Een storende fout in de krant. 'Hij had het niet gemeldt…', een onderschrift dat niet loopt, of een naam die niet klopt. Misschien heeft u zelf weleens een boze brief ingestuurd en werd hij niet geplaatst. Of wel, maar dan fors ingekort, met weglating van wat u juist belangrijk vond. Erg irritant. Ook in deze krant zie ik weleens een foutje voorbijkomen.

Onlangs mocht ik eens op de stoel gaan zitten van onze redacteur. Door navraag weet ik toevallig dat veel lezers denken dat achter het roemrijke Oirschots Weekjournaal een redactie schuilgaat van minimaal een mannetje/vrouwtje of acht. Op www.mijnwoordenboek.nl staat onder redactie: 'Bureau van de redacteuren / De gezamenlijke redacteuren.' Ik zal u wat verklappen. Die redactie bestaat uit één 'vrouwtje': Ilse. Onze Ilse heeft er naast deze krant zelfs nog een paar onder haar hoede. Week in, week uit zorgt zij ervoor dat, met wat digitale hulp, er steeds een fraai krantje op uw mat valt. Sinds vorige week weet ik dus wat daarbij komt kijken. Gelukkig had ik er mijn lieve collega Pien naast zitten. Anders had u mogelijk het Huisdier van de Week bij de kerkberichten aangetroffen, had mijn fotocollage ondersteboven op de achterpagina gestaan, of was deze krant medio november ter perse gegaan. Eigenlijk moet in twee dagen tijd de hele krant in elkaar geschroefd worden. Met de goede Klant van de Week, De Groeten Uit… op een mooi plekje, alle lezerskopij gecorrigeerd en op maat gemaakt voor een strak stramien, een voorpagina die een beetje oogt, terwijl je in de tussentijd boze mensen aan de lijn krijgt met een bezorgklacht. Ik moet bekennen dat ik het soms Spaans benauwd kreeg wanneer ons systeem weer eens niet wilde wat ik beoogde, met de deadline steeds op je hielen.

Kortom: mijn bewondering voor onze redactie is inmiddels aanzienlijk. Het is alleen te danken aan gedreven mensen, zoals onze Ilse en Pien dat er weinig fout gaat bij de kranten, omdat de uitgevers nu eenmaal 'mean & lean' opereren om te overleven. De mediajungle: een fragiel bonsaibos waar je met je kettingzaag razendsnel doorheen moet rennen. Respect Redactie.

Meer berichten