De heren van Beerse Boys 9.Foto: Rens van Ginneken
De heren van Beerse Boys 9.Foto: Rens van Ginneken (Foto: Rens van Ginneken)

Beerse Boys 9: Wax, Ader e.v.a.

Rens van Ginneken

Bijnamen in De Beerzen

Elk dorp kent zijn bijnamen en de dorpse sportverenigingen dragen daar zeker aan bij. De kameraadschappelijkheid van het team lijkt een goede voedingsbodem voor leuke en handige bijnamen. Het negende van Beerse Boys is een mooi voorbeeld. Dat grossiert in geinige 'nicknames'.

De Beerzen – De competitie is nog niet begonnen. Maar op een mooie zondagmorgen, 2 september, wordt er om 10 uur achter sporthal De Klep al volop gevoetbald. Beerse Boys 9 versus Best Vooruit 8 trekt negentien man/vrouw/kind publiek. Soms wandelt er ineens een peuter aan de verkeerde kant van de zijlijn, die dan schielijk door de bijbehorende moeder van het veld wordt geplukt. Toch wordt er niet voor de kat zijn viool gespeeld tijdens deze bekerwedstrijd. Het sfeertje is vriendschappelijk, maar beide teams gaan er redelijk fanatiek in. In de slotfase zet Best nog de nodige wisselspelers in, maar het tij valt niet meer te keren: Beerse Boys 9 wint met 3-2.

In de kleedkamer dus tevreden blikken. Jos Willems en René Deenen begroeten de verslaggever: "Ha die Circus!". Maar het ging niet om de bijnaam van ondergetekende, maar om die van de teamleden. Harm van Luijtelaar, normaliter linksback maar nu grensrechter vanwege knieblessure, licht zijn aka 'Tank' toe: "Ik denk dat het is gekomen door mijn postuur en stijl van voetballen. Coach Tom van Kollenburg grijnst: "Hij ging gewoon rechtdoor en als hij achterom keek lagen er allemaal mensen op het veld…"

Steady

Van Kollenburg en Van Luijtelaar komen met een hele waslijst van bijnamen in het team. Sommige zijn redelijk logisch te verklaren, vanuit de familienaam bijvoorbeeld. "Marcel Goossens is De Goos en De Lat staat voor Roel Lathouwers. Ronnie Peijnenburg is De Peijn geworden en Martien Teurlincx werd Tinus", aldus Van Kollenburg. Hij blijkt zelf vooral Kroot genoemd te worden. "Dat is de meisjesnaam van ons moeder, zo werd ik op mijn werk al genoemd en die bijnaam is mee verhuisd naar de Beerse Boys. Wel zo handig, want er lopen hier nogal wat Van Kollenburgen rond", licht hij toe.

Dan zijn daar nog de bijnamen, waarvan de reden wel te raden valt. Zo gaat Bart Wilting bij de Boys door het leven als Borrel, Bob Louwers als Flouwers en is Bas Hems omgedoopt tot Pils. "Maar dat komt eigenlijk door zijn vader, die altijd al Wim Pils werd genoemd", vertelt Van Luijtelaar. Over Edwin Beekhuizen: "Die wordt Steady genoemd, hij is de stabiele factor zeg maar." Over de achtergrond van de bijnaam Goudvis van Harold van de Meijdenberg tast hij ook in het duister. Borrel/Bart Wilting licht echter een tip van de sluier op: "Heb je weleens goed naar zijn lip gekeken?"

Dop

Job Denissen is omgedraaid naar Dop Jenissen. "Tja, hij kan er niet van afblijven…", lacht Van Kollenburg. Waarom Sander Huijbregts als Wubbo op het veld staat is even lastig te achterhalen en we kunnen hem er ook niet zelf naar vragen, want hij is nog op vakantie. Rocco dan, voor Rob Verhoeven? Verhoeven zelf daarover: "Veel van onze bijnamen stammen nog uit de A-Jeugd. Wij zijn voor een groot deel van begin jaren tachtig en in onze A-Jeugd tijd had je die typische jaren '90 porno, met die bekende Italiaanse ster, Rocco Siffredi. Dus."

Chips & bier

We vragen maar niet door op Verhoevens fascinatie voor Italiaans natuurschoon. De bijnaam van Willem Willemsen is het intrigerende 'Wax'. Van Luijtelaar: "Heel lang geleden had Willem zo'n waxjas: die meurde me toch! Vandaar." Een van de meest interessante bijnamen is ongetwijfeld die van Michel Aarts: Ader. "Vanwege een uitbundig dieet van chips en bier waren op zijn 18e zijn cholesterolwaarden al dusdanig verontrustend, dat hij volgens mij gedotterd moest worden", lacht Van Kollenburg.

Boetepot

De leeftijden in het team dat sinds lange tijd weinig meer wijzigde, variëren inmiddels van een eind in de dertig tot ongeveer halfweg veertig. Van Kollenburg, met een glimlach: "We zijn wel zo'n beetje op ons retour natuurlijk. Maar we vinden het allemaal nog leuk zat. Goed lol maken is belangrijk, maar tijdens het voetballen zelf zijn we wel serieus. We spelen nu vooral competitie in de Kempen. Da's ook weer mooi: je komt veel mensen tegen die je nog kent van het uitgaan in Reusel of Wintelré. We zijn ook wel echt een vriendenclub geworden, waarin mensen bereid zijn veel voor elkaar te doen. We hebben onze eigen feestjes, met een seizoensopening of -afsluiting, bijvoorbeeld met een barbecue. Nu zitten we weer middenin de geboortes van de kinderen, dan krijgt het kindje een badjasje van het team. Onze boetepot is wel berucht. Op allerlei zaken staat een geldstraf, op te laat komen, je spullen laten liggen, noem maar op. Daaruit kunnen we veel van onze feestjes betalen hoor."

Miniwax

Ook de derde helft verloopt gesmeerd. Er komt een blaadje bier van een jarige en het gesprek gaat nog even door over de bijnamen. "Op het veld is een korte bijnaam, liefst maar één lettergreep wel handig: hoe korter de naam om te roepen, hoeveel meer tijd erover blijft om aan te nemen. Dat is wel nodig op onze leeftijd", lacht Bob Louwers.

En ook bij Beerse Boys 9 blijken de bijnamen de generaties te overstijgen: de zoon van Willem Willemsen wordt inmiddels Miniwax genoemd. Het valt op dat er zonder schroom door iedereen ook over de eigen bijnaam gesproken wordt. "Tja waarom zou je je ervoor schamen? Je kunt er toch niet onderuit", besluit Van Luijtelaar. Een constatering die staat als een Tank.

Meer berichten