Op 23 augustus 1993 tekende hij zijn contract bij het Oirschots gemengd koor en een week later werd er voor het eerst gerepeteerd.
Op 23 augustus 1993 tekende hij zijn contract bij het Oirschots gemengd koor en een week later werd er voor het eerst gerepeteerd. (Foto: )

'Het gevoel hier was direct goed'

Rudi Muller

Zilveren jubileum Maarten Koelink

Boxtelnaar Maarten Koelink viert deze maand zijn zilveren jubileum als dirigent van het Oirschots gemengd koor, een prestatie van formaat waar terecht niet zomaar aan voorbij wordt gegaan.

Oirschot - Koelink, met zijn 63 jaar even oud als het koor zelf, had al flink wat ervaring toen hij zich bij het gezelschap voegde. Hij begon zijn carrière in 1980 bij het Sint Marcus koor, waarna hij in 1985 de leiding nam over het Vughts familiekoor. Tevens was hij muziekdocent op verschillende scholen in de regio.

Op 23 augustus 1993 tekende hij zijn contract bij het Oirschots gemengd koor en een week later werd er voor het eerst gerepeteerd. Ondertussen bleef hij tot 1995 nog actief voor het Vughts familiekoor en had hij zodoende een dubbelfunctie. Deze situatie herhaalde zich toen hij tussen 2003 en 2008 ook het gemengd koor van Best onder zijn hoede nam.

De laatste tien jaar echter is het OGK zijn enige 'zorg'. "Het gevoel hier was direct goed, het klopte. Anders blijf je ook niet zo lang bij hetzelfde gezelschap", aldus Koelink. Hoogtepunten waren er voldoende. Zo traden ze samen meermaals op in Brugge en werd in 1996 een eerste prijs gewonnen op een concours in Werkendam. Ook werden het Requiem van Mozart en Fauré uitgevoerd.

Bij zijn aanstelling, nu dus 25 jaar geleden, beloofde hij niet alleen klassiek op te nemen in zijn werk, maar ook een moderne twist aan te brengen. Dit heeft hij door de jaren heen meer dan waar gemaakt. Koelink: "ik wou het ene doen, maar zeker het andere niet laten". Als we kijken naar het jubileumconcert, bevat het repertoire buiten klassieke stukken van onder anderen Bach, Vivaldi en Mozart ook een medley uit The Phantom of the Opera en een nummer van John Denver. Het meest in het oog springende stuk is volgens de dirigent 'Te Deum', geschreven door Tony Klaasen. Deze inmiddels overleden muziekpedagoog, zanger en dirigent schreef het stuk in 2014 ter ere van de 70-jarige bevrijding van Oirschot. Indertijd werd het door Laetitia Gerards, bekend van onder andere het Prinsengrachtconcert en oud-leerling van Klaasen, ten gehore gebracht. Het Oirschots gemengd koor doet het dit keer over met een orkest van strijkers en blazers, een wens van Koelink waarvoor Klaasen bij leven zijn permissie gaf.

Niet alleen is Maarten Koelink 25 jaar de dirigent, het is ook precies de honderdste keer dat het Oirschots gemengd koor onder zijn bestiering een opvoering doet. Een dubbele mijlpaal dus, welke met de Sint-Petrusbasiliek een prachtig onderkomen heeft gevonden.

Aan stoppen denkt hij nog niet: "De muziek voor het volgende seizoen ligt al klaar. In 2020 bestaat het koor, en ik zelf dus ook, 65 jaar. Dat vraagt uiteraard weer om een jubileumconcert".

Meer berichten