Foto:

In memoriam: Janus van Brunschot

Frits Speetjens

Oud-wethouder overleden

Vorige week maandag is een bekende Oirschottenaar overleden: oud-wethouder Janus van Brunschot. Afgelopen maandag vond de afscheidsdienst plaats in de Sint-Petrusbasiliek van Oirschot.

Oirschot - Janus werd geboren als boerenzoon in de Notel. Dat was in een tijd dat daar, en elders in Oirschot, nog geen waterleiding was. Over de ontwikkeling van Oirschot vertelde hij graag en met gedrevenheid.

De aansluiting van de Kempenweg op de A58 en de daardoor mogelijk gemaakte Kanaalzone, is mede aan zijn visie en doorzettingsvermogen te danken. Dat is eveneens het geval met de Weekmarkt, die hij promootte, doorzette en realiseerde.

Bureaucratie was niet echt zijn ding. Steeds zocht hij naar ruimte in de voorschriften om voor de burgers (zo veel mogelijk) maatwerk te leveren.

Janus heeft ongeveer 30 jaar in de Oirschotse politiek gefunctioneerd, en niet bepaald als een grijze muis. Met name als wethouder heeft hij veelal het gezicht bepaald van het toenmalige Oirschot. Janus had dan ook een zeer goede, politieke antenne.

Iedereen kende hem, werd door hem gekend, en wist hem laagdrempelig te benaderen. Hij was een ware democraat.

Wat sinds 'n jaar of 4 is gaan heten: 'het keukentafel-gesprek', was voor Janus een formule die hem heel eigen was. Tientallen jaren was hij verbonden aan Bierbrouwerij De Kroon, als distributeur (aan huis) van hun producten. Zijn pick-up wagen had een nogal opvallende gele kleur van het bedrijf, daarom kreeg hij de plagerige, maar geestige bijnaam 'Het Gele Gevaar'. Hij-zelf zag dat als een geuzennaam, waar hij best wel trots op was.

Aan die keukentafels werd koffie gedronken, gebuurt en werd er gesproken over de problemen en wensen van de betreffende familie. Het was een soort spreekuur bij de burgers thuis. Graag spande hij zich in om knelpunten en mistoestanden op te lossen.

Meer berichten