Met bestuursvoorzitter Joris Zorg Dianne Engels en Helma van Woensel van Vestakker onthult Anneke Waalen (100) de replica.
Met bestuursvoorzitter Joris Zorg Dianne Engels en Helma van Woensel van Vestakker onthult Anneke Waalen (100) de replica. (Foto: )

De Vlaest blijkt een prachtcadeau

Rens van Ginneken

100-jarige onthult replica oliemolen

Joris Zorgcentrum Vestakker heeft sinds kort een pracht van een blikvanger bij de entree. Daar werd vrijdag een replica van de 17e-eeuwse oliemolen De Vlaest onthuld. Door Anneke Waalen die op die dag honderd werd.

Oirschot - Vief en opgeruimd oogt de jarige Anneke Waalen. Zelf grapt de eeuwlinge relativerend over haar bijzondere leeftijd: "Met honderd jaar zal het grootste deel er toch wel opzitten?" Even later onthult ze onder tromgeroffel voor een kleine tweehonderd aanwezigen een replica van oliemolen De Vlaest, zoals die tot ver in de negentiende eeuw functioneerde aan de Vestdijk, vlakbij het zorgcentrum. Soms wordt al die aandacht op haar verjaardag even teveel en pinkt ze een traantje weg. "Dit had ik niet verwacht. Ik ben toch ook maar gewoon een mens? Onze Frans zou het van bovenaf bekijken…" Er zijn toespraken van bestuursvoorzitter Dianne Engels van Joris Zorg, van 'De Jannen' van heemkundekring Den Beerschen Aard: Jan Aarts en Jan van Vroenhoven en van wethouder Piet Machielsen die, met zicht op het nieuwe monument De Vlaest én op het Levend Monument Anneke Waalen, de samenwerking in de Beerzen roemt. Dianne Engels is zichtbaar zeer content met de replica op deze prominente plek: "Onze mensen hier hebben nog het geheugen van vroeger. Zij kunnen er nog over vertellen aan de jeugd die hier op bezoek komt. De samenwerking met Den Beerschen Aard was fantastisch. Al snel konden ze de plannen presenteren aan onze bewoners. Ik word zelf wel blij van dit mooie, handgemaakte bouwwerk", onthult ze.

Lijnzaadolie

De replica van De Vlaest, een rosmolen die lijnzaadolie maalde, is een bijzonder samenwerkingsproject. Allereerst werden de eeuwenoude molenstenen aan heemkundekring Den Beerschen Aard geschonken door Geert Bakkers, die ze in zijn tuin vond. Al snel ontstond het plan om een replica van de molen te bouwen, op het pleintje voor het zorgcentrum. Joris Zorg was direct enthousiast. Ook de gemeente had er wel oren naar en stelde voor om jongeren bij het project te betrekken. Zo bouwden leerlingen van het Kempenhorst College, met oud-docent Gerrit Peeters, de afgelopen maanden mee aan de molen. De 'heem' is inmiddels vermaard om het relatieve gemak waarmee ze allerhande zaken weet te 'regelen'. Ook nu kwam er vlot samenwerking tot stand, bijvoorbeeld met Brabants Landschap, gemeentewerken, een bouwbedrijf en een grondverzetbedrijf dat de stenen van een halve ton op zijn plaats zette. Anneke Waalen legde in mei de eerste steen en wilde op haar honderdste verjaardag ook wel de opening te verrichten. Tijdens de bouw wist ze zelfs nog eens langs de verzorging te glippen om de bouwploeg koffie te brengen. Na de onthulling geniet Anneke van een advocaatje met slagroom. Haar leeftijd vindt ze zelf toch ook wel bijzonder, want: "Ik was erg vaak ziek als kind, maar je ziet wel, krakende wagens komen toch het verst!"

Meer berichten