Tijdens de Atelierroute op 15 en 16 september is iedereen welkom in het atelier van Prasadam. (Foto: Rens van Ginneken)
Tijdens de Atelierroute op 15 en 16 september is iedereen welkom in het atelier van Prasadam. (Foto: Rens van Ginneken) (Foto: )

'Je moet het hart voelen kloppen'

Rens van Ginneken

Prasadam exposeert

De eigenzinnige kunstenaar Prasadam laat zich amper vergelijken met vakgenoten. Hij hanteert een eigen stijl en vooral ook een eigen denkwijze. Dat kan zomaar een mooi gesprek in zijn atelier opleveren.

Oirschot – Er klinkt een stukje barokmuziek in zijn atelier in De Kas. "Dat vind ik wel lekker werken. Maar ik luister ook wel naar jazz en zelfs weleens naar Dolly Parton, die je zo knap een liedje weet binnen te verleiden", vertelt Prasadam met een glimlach. Het gesprek gaat even over de overleden Oirschotse collega Hennie Janssen, wiens gevoel voor esthetiek hij bewonderde. En over zijn naam, die hij ooit in India kreeg. "Het equivalent ongeveer in Sanskriet voor Dorothé, wat weer zoiets als 'gave Gods' betekent." De naam die hij ooit bij zijn geboorte in Waalre kreeg gebruikt hij nooit meer. "Alleen als het echt niet anders kan, bij een proces-verbaal of zo", lacht de kunstenaar. Hij heeft lang schilderles gegeven, is trainer in NLP geweest en hij is lid van de vrijmetselarij. "De vrijmetselarij is verre van mysterieus hoor, je kunt er zo binnen lopen. Ik zie het als een intieme, onderzoeksgerichte visie op het leven, om aan jezelf te werken. We zetten visies naast elkaar, compererend. Discussie is er niet. 'Ken uzelf', zeg maar."

Suriname

De nieuwsgierigheid bracht hem al in Nieuw-Zeeland, India, Suriname. Als steward bij de KLM reisde hij de globe over, naar Lima, Bangkok, Mexico-Stad, Cairo. Nu is Prasadam al weer lang een vaste waarde in het Oirschotse kunstwereldje. Zijn werk omvat abstract schilderwerk en portret, dat laatste vaak in opdracht. "Vaak vonden mijn cursisten abstract schilderen uiteindelijk te moeilijk. Je herinnering gaat opspelen, dat is een neurologisch proces, je ziet geheugenplaatjes. Het loskoppelen van je hoofd is de kunst dan, voor een direct contact tussen je waarneming en je potloodhand. Laat 'kijken' overgaan in 'zien'. Als je zo kijkt is alles abstract, zie je alleen nog kleur, vorm, schaduw, licht: heerlijk! Je kunt jezelf op die manier verbazen." Bij portretschilderen in opdracht ligt het natuurlijk wel anders. "De afspraak is altijd dat de figuur moet lijken. Op mijn site kunnen de opdrachtgevers, achter een wachtwoord, de voorstudies en opzetten zien." Zijn werkwijze is weer geheel eigen. "Mensen willen geen twintig uur poseren. Ik maak bijvoorbeeld zo'n twee tot vier uur video. Als mensen poseren, zijn ze zich zeer bewust van hun pose, of hun goede kant. Na vijf minuten filmen verdwijnt die alertheid en krijg je de dingen te zien die een persoon zo eigen maken." Hij laat een portret zien: "Kijk eens naar zijn gekruiste vingers, dat was een bepaald typisch dingetje wat hij deed tijdens het gesprek. Dat maakt hem echt: je moet het hart voelen kloppen!"

Over zijn deelname aan de Atelierroute: "Ieder is welkom in mijn atelier, om te zien wat ik maak, hoe ik werk, zelfs de opslag is te bezichtigen." En, zoals Marina Abramovic zou zeggen: The Artist is Present.

Meer berichten