De Jubileumexpositie van Hans van Eerd aan de Boterwijksestraat 10 is op 8 & 9 september met schilder Marcel Noordman, 15 & 16 september deelname atelierroute Oirschot met Marcel Noordman, 22 & 23 september met schilderes Netty Lamers. Zie ook www.hansvaneerd.nl
De Jubileumexpositie van Hans van Eerd aan de Boterwijksestraat 10 is op 8 & 9 september met schilder Marcel Noordman, 15 & 16 september deelname atelierroute Oirschot met Marcel Noordman, 22 & 23 september met schilderes Netty Lamers. Zie ook www.hansvaneerd.nl (Foto: )

Een 'Van Eerd' is altijd herkenbaar

Rens van Ginneken

Hans van Eerd: 50 jaar beeldhouwer

Beeldhouwer Hans van Eerd (1941) viert zijn 50-jarig kunstenaarsjubileum met drie expositieweekends en twee gastexposanten. Het werk van de aimabele Oirschotse kunstenaar gaat van kleine sculptuurtjes, tot grote tuinbeelden. Hij heeft ook opvallend veel werk voor in de openbare ruimte gemaakt, waaronder enkele zeer eervolle opdrachten.

Oirschot "Eigenlijk ben ik al langer dan vijftig jaar bezig hoor, maar ik heb het jubileum gerekend vanaf het moment van mijn eerste opdracht en mijn eerste tentoonstelling. Die eerste opdracht was een wandreliëf voor klooster Nazareth, hier in Oirschot", zo legt Hans van Eerd uit. Hij vervolg, over het onstaan van de liefde voor de kunst: "Mijn vader had een banketbakkerij en ik hielp als kind al vaak met het boetseren van speculaas en marsepein. Helaas was de kunstacademie geen optie: mijn vader zag daar geen toekomstkansen in", vertelt hij met een glimlach. Uiteindelijk studeerde hij aan de Pedagogische Academie én aan de Academie voor Industriële Vormgeving. "Ik leed er niets mee hoor, met twee studies, ik deed het allemaal graag", aldus de kunstenaar.

Hij combineerde het kunstenaarschap altijd met een halve baan in het onderwijs. Op 55-jarige leeftijd stapte hij 'zonder regeling' uit het onderwijs, om zich volledig op het beeldhouwen te richten.

Heel gesjouw

Een rondgang in zijn galerie aan huis en in zijn zeer fraaie beeldentuin toont zijn eigen, behoorlijk herkenbare stijl. Mythologische figuren, reizen door ruimte en tijd, vormgegeven in brons, hout, cortenstaal, rubber, of brons. Vaak rank, speels, ontroering, verwondering en béwondering opwekkend, of goed voor een glimlach die lang blijft hangen, alles in een delicate balans. Hij won prijzen en exposeerde door het hele land in galeries en beeldentuinen. "Momenteel exposeer ik bijna alleen nog aan huis. Het was altijd een heel gesjouw, voor weinig extra verkoop."

Van Eerd maakte opvallend veel in opdracht, iets waarin hij zich gaandeweg specialiseerde en waarbij hij vaak het gehele project leidde. Soms gaat het om flinke werken.

Herculesramp

Een van de fraaiste voorbeelden daarvan is ongetwijfeld 'Stralend plein van water' (1998), een zeven meter hoog bronzen fonteinbeeld voor ASML in Veldhoven. Het meest eervol vond hij het gedenkmonument op Eindhoven Airport, ter nagedachtenis aan de 34 slachtoffers van de Herculesramp in 1996. "Ik kreeg de vrije hand bij de indeling van de ruimte, de beplanting, de bestrating. Bij het ontwerp had ik steeds nauw overleg met een klankbord van zes nabestaanden. Ik heb nog nooit zo'n grote bos bloemen gekregen, als na het afronden van die opdracht. Nog elk jaar ga ik naar de herdenkingsdienst." Met zijn bijna 77 jaren oogt hij nog behoorlijk energiek. Ook ideeën zijn er nog genoeg. Hij bevestigt, met een lach: "Ja, ik ga nog wel even door hoor."

Meer berichten