Tijdens het Inspiratieweekend in Parijs speelt Elleke Schoenmakers regelmatig iets toepasselijks bij de graven van beroemdheden.
Tijdens het Inspiratieweekend in Parijs speelt Elleke Schoenmakers regelmatig iets toepasselijks bij de graven van beroemdheden. (Foto: )

Naar de graven van Piaf en Bécaud

Rens van Ginneken

Weekendje Parijse begraafplaatsen

Voor Elleke Schoenmakers (38) is een kerkhof bezoeken tijdens een stedentrip heel normaal. Ze organiseert zelfs groepsreisjes naar onder meer de befaamde begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.

Spoordonk - Wat brengt een drukbezette Spoordonkse er toch toe om groepsreisjes naar begraafplaatsen in Parijs te organiseren? Elleke Schoenmakers lacht en legt uit: "Ik doe dat samen met journalist, docent en filosoof Ralf Bodelier. Hij verzorgt al langer rondleidingen en lezingen over Parijse kerkhoven. Samen bedachten we om mensen een heel weekend mee te nemen naar de verstilde historie van de Parijse begraafplaatsen. We noemen het een 'inspiratieweekend', omdat we ons opnieuw laten inspireren door bijvoorbeeld Sartre, of Balzac. Het is heel mooi om de geschiedenis te ontvouwen aan de hand van de verhalen over de vele beroemde doden."

Is dat niet een beetje morbide, een kerkhof bezoeken als uitje? "Nee, joh: het is juist hartstikke gaaf!", bezweert ze. ,,Père-Lachaise is bijvoorbeeld heel parkachtig vormgegeven, met veel romantische laantjes. Parijzenaars zien het zelf ook als een plek om tot rust te komen. We organiseren het weekend twee keer per jaar, met een groepsgrootte van zo'n 12 personen en zonder winstoogmerk, vooral omdat we het zelf erg leuk vinden om te doen. We beginnen het weekend met een rondleiding over Montmartre. Daar heb je een heleboel mooie plekjes om een verhaal aan op te hangen. Ralf doet dat fantastisch, hij is een begenadigd verteller. We kennen er inmiddels ook een hoop fijne restaurantjes voor een heerlijk dinertje. Op zaterdagochtend gaan we dan naar Père-Lachaise, op zondag naar Cimetière de Montparnasse."

Charlie Hebdo

Père-Lachaise kent indrukwekkende cijfers. Sinds begin negentiende eeuw werden er al een miljoen mensen begraven, waaronder zo'n 500 beroemdheden. Componist Frédéric Chopin ligt er bijvoorbeeld, maar ook schrijver Oscar Wilde, zanger en dichter Jim Morrison, acteur Yves Montand, zangeres Edith Piaf en schilder Karel Appel. Er zijn ruim 70 duizend grafmonumenten en tal van gedenkmonumenten, bijvoorbeeld voor de Wereldoorlogen en voor verschillende concentratiekampen. "We staan ook altijd stil bij het gedenkteken voor de verdedigers van de Commune van Parijs, een vaak onbekend stukje Parijse geschiedenis. Maar we bezoeken bijvoorbeeld ook het graf van een van de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo." Over haar eigen bijzondere toevoeging. "Père Lachaise herbergt veel beroemde muzikanten en componisten. Bij een aantal vertel ik wat van hun verhaal en speel ik ook wat op mijn dwarsfluit. ,,Je ne regrette rien" ontbreekt natuurlijk niet bij het graf van Edith Piaf." Ze besluit enthousiast: "Het is zeer de moeite waard. Je ontdekt dat het leven nog veelzijdiger is dan je al dacht. Sterker nog: we ontdekken zelf nog steeds nieuwe dingen!" Info via ellekeschoenmakers@outlook.com

Meer berichten