De Italiaanse familie van Giovanni Castioni.
De Italiaanse familie van Giovanni Castioni. (Foto: )

'Eindelijk hebben we je gevonden, na 180 jaar'

Het monumentale Oirschot staat het weekend van 8 en 9 september in het teken van Open Monumentendag. Op zaterdag 8 september bezoekt een delegatie Italianen het gedenkkruis aan de Oude Grintweg in Oirschot. Dat kruis herinnert aan de moord op 2 juni 1838 op de 16-jarige marskramer Giovanni Castione door Martinus Zoeren.

Oirschot - Vermoord om zijn geld dat hij had verdiend met verkopen van schetsen, platen en schilderijen. Zijn familie uit Italië komt nu een plaquette plaatsen met de tekst: 'Eindelijk hebben we je gevonden na 180 jaar, je familie'.

Leon Vingerhoeds ging met Theo Koolen in augustus 2017 naar Italië, naar het dorpje Premosello, op zoek naar familieleden van Giovanni. Leon en Theo werden op overweldigende wijze ontvangen door de wethouder, pastoor en verwanten van Giovanni Castione. Die verwanten vonden het allemaal geweldig dat er voor een overleden familie- en dorpslid helemaal in Oirschot een kruis staat aan de Oude Grintweg dat al bijna 180 jaar wordt onderhouden. Leon mocht in Premosello, samen met een lid van de familie Castione, een plaquette onthullen aan een huis, dat ooit behoorde aan die familie.

Projectgroep Giovanni Castione

Na terugkomst uit Italië is er een zeer gevarieerde projectgroep ontstaan van ruim 15 personen. De leden van die projectgroep hebben ervoor gezorgd dat er een boekje is geschreven over Giovanni Castione met de echte feiten, dat er een 'Castione wandelpad' tot stand is gekomen, dat er een 'Castione benkske' is gemaakt om te rusten bij het kruis, dat Brabants Landschap een informatiebord heeft geplaatst bij het kruis, dat Museum de Vier Quartieren een tentoonstelling houdt ('Giovanni Castione, moord op een jonge marskramer') en dat er een mooi programma is bedacht om de Italianen hartelijk te kunnen ontvangen op 8 september tijdens Open Monumentendag in Oirschot.

Programma Open Monumentendag Oirschot
Zaterdags 8 september is de opening van Open Monumentendag. Tussen 14.00 en 16.00 uur bent u welkom bij café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg 90 in Oirschot. Bij het gedenkkruis zullen het informatiebord, de plaquette en het zitbankje ('Castione benkske') worden onthuld en wordt het kruis gezegend. Zondag 9 september: Beklimming in groepjes van de toren van de Sint Petrus basiliek tussen 12.00 en 17.00 uur. Bezichtiging van monumentale panden in het centrum van Oirschot. Voor beide activiteiten is opgave verplicht, dat kan zondag onderin de toren van de basiliek.

Meer berichten