Op 12 mei opende burgemeester Judith Keijzers in Museum de Vier Quartieren de tentoonstelling 'Jan Kruysen en het boerenleven in Oirschot', door een luier door een antieke wringer te draaien.
Op 12 mei opende burgemeester Judith Keijzers in Museum de Vier Quartieren de tentoonstelling 'Jan Kruysen en het boerenleven in Oirschot', door een luier door een antieke wringer te draaien.

Jan Kruysen en het boerenleven

Op 12 mei opende burgemeester Judith Keijzers in Museum de Vier Quartieren de tentoonstelling 'Jan Kruysen en het boerenleven in Oirschot', door een luier door een antieke wringer te draaien.

OIRSCHOT - Tijdens haar toespraak die eraan vooraf ging zei de burgemeester dat Museum Kruysenhuis en Museum de Vier Quartieren er gezamenlijk in geslaagd zijn een zeer fraaie tentoonstelling neer te zetten. Zij gaf toe geen kunstkenner te zijn, maar de sfeer van de tentoonstelling sprak haar echt aan. Het toont weer eens aan dat Oirschot meer is dan 'nonnen en soldaten' zoals soms gekscherend gezegd wordt. Oirschot heeft cultureel erfgoed waar we trots op mogen zijn.

Ineke Strouken (bestuurslid van Museum de Vier Quartieren) en initiator van de tentoonstelling vertelde dat zij onlangs een vrouw sprak die volop vertelde over hoe het er vroeger aan toe ging bij haar thuis. Ze sprak over de wasteil, waarin kinderen een keer per week gewassen werden, over het wassen van kleding, die na een week gedragen te hebben vroeg om veel doorzettingsvermogen om schoon te krijgen, vooral de kragen van overhemden.

Han Smits (voorzitter van Museum Kruysenhuis) onderstreepte het belang van de samenwerking en dat het resultaat daarvan gezien mag worden. Het tijdsbeeld van Jan Kruysen in Oirschot is goed weergegeven in de tentoonstelling met de schilderijen en vele objecten.

De titel voor de tentoonstelling is niet zo maar gekozen. Jan Kruysen voelde zich een Brabander. Hij voelde zich verwant met de boeren uit de streek die we nu het Groene Woud noemen. Zij stonden voor eenvoud en puurheid. Er is een onlosmakelijke verbondenheid tussen Jan Kruysen en Oirschot. Hij heeft er gewoond van 1924 tot aan zijn dood in 1938. In die jaren heeft hij een flink aantal schilderwerken gemaakt in Oirschot en omgeving. Het is geen toeval dat hij veel boerderijen en boerentaferelen heeft geschilderd. Een groot aantal daarvan is te zien in de tentoonstelling.

Museum de Vier Quartieren is erin geslaagd de schilderwerken te combineren met vele objecten uit het boerenleven. Het leven van de boer en de boerin en de taken die zij hadden thuis en op het land staan centraal. De tentoonstelling laat ook zien hoe primitief mensen op het platteland leefden en hoe beperkt de middelen waren die zij tot hun beschikking hadden.
D'n herd in het museum heeft weer de sfeer van een boerderij een eeuw geleden. Ook het mooi zijn en het pronken met de 'poffer' heeft een prominente plek in de tentoonstelling gekregen. De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 21 oktober. Open: di. t/m zo. van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer berichten