Kalfjes aaien, praten met de molenaar, boerenkunst bekijken en nieuwsgierigen op een landgoed. Je beleeft van alles tijdens deze routes.
Kalfjes aaien, praten met de molenaar, boerenkunst bekijken en nieuwsgierigen op een landgoed. Je beleeft van alles tijdens deze routes.

Het platteland ontdekken op de fiets

Op vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei wordt voor de zesde keer de Knapzaktocht gefietst. Dat is een fietstocht door Midden-Brabant langs producenten van streekproducten en andere interessante bedrijven in het buitengebied.

Oirschot - Als deelnemer kun je kiezen uit drie routes met een lengte van respectievelijk 35 of 30 kilometer die aan elkaar gelust of ingekort kunnen worden. Deelname kost 4,95 euro. Voor dat geld krijg je een in Brabants bont uitgevoerd knapzakje. Dit bevat een routeboekje, een paar leuke kleinigheidjes en bonnen waarmee je bij de deelnemende bedrijven iets lekkers of iets leuks aangeboden krijgt. Als fietser ontmoet je veel enthousiaste mensen, bezoeken leuke bedrijven en fiets je langs mooie routes door een prachtige omgeving. De routes zijn zo uitgezet dat er geen speciale start- of opstapplaatsen zijn. Dit maakt deelname een stuk aantrekkelijker. Als fietser kan je overal langs de drie routes starten. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur word je bij de plattelandsbedrijven verwacht. Kalfjes aaien, praten met de molenaar, boerenkunst bekijken en nieuwsgierigen op een landgoed. Je beleeft van alles tijdens deze routes. Je wordt gastvrij ontvangen bij vele bijzondere bedrijven en initiatieven. De samenstellers hebben mooie, verkeersluwe routes uitgezet, dus tussen de bedrijven door fiets je door prachtige natuurgebieden en schitterende landerijen. Regelmatige en leuke tussenstops maken de routes ook heel geschikt om met kinderen te fietsen.

Tipje van de sluier

Je kunt dus zelf kiezen of je een of alle routes fietst op een of op beide dagen. Heb je een route gefietst en wil je nog stukje verder? Geen probleem. Combineer zelf op basis van het routeboekje. Alle adressen van de rustpunten staan erbij vermeld. Route Noord gaat onder andere langs Udenhout, Berkel-Enschot en Moerenburg bij Tilburg. Je bezoekt bijvoorbeeld een pluktuin met tuingebakjes, je gaat terug in de tijd met een bezoek aan een kruidenierswinkel uit 1880 en als tegenhanger kun je een blik werpen op een scene uit het tv-programma Herrie in de Druiventros. Route Oost gaat onder andere langs Moergestel, Oirschot, richting Tilburg en de Campina. Door weelderige natuur langs maar liefst zeven bedrijven. Proef echt verse producten van een groentekwekerij, bezoek een watermolen, ga eens kijken bij de geitjes en maak kennis met een echte ijsboerin. Misschien mag je wel een ijsje proeven gemaakt van melk van eigen boerderij… Knapzakjes zijn vanaf 1 mei te koop bij lokale VVV Winkels. Voor meer info kun je terecht op Facebook.com/Knapzaktocht,www.knapzaktocht.nl of mail naar knapzaktocht@gmail.com

Meer berichten