Er wordt door leerlingen van het Kempenhorst College, onder toeziend oog van oud-docent Gerrit Peeters en leden van Den Beerschen Aard, hard gewerkt aan de replica van oliemeulen ‘De Vlaest’ bij huize Vestakker.
Er wordt door leerlingen van het Kempenhorst College, onder toeziend oog van oud-docent Gerrit Peeters en leden van Den Beerschen Aard, hard gewerkt aan de replica van oliemeulen ‘De Vlaest’ bij huize Vestakker. (Foto: Rens van Ginneken)

Oliemeulen herleeft in replica

Weer is het heemkundekring Den Beerschen Aard gelukt om een stukje Beerse historie te laten herleven. In samenwerking met de gemeente, Joris Zorg en het Kempenhorst College maken ze momenteel een replica van oliemeulen 'De Vlaest' bij zorgcentrum Vestakker. De 99-jarige Anneke Waalen legde de eerste steen.

Middelbeers – Onder goedkeurende blikken van de heemkundeleden wordt er door leerlingen van het Kempenhorst College, begeleid door oud-docent Gerrit Peeters, op dinsdag 17 april druk gemetseld. De bedoeling is dat de replica van oliemolen 'De Vlaest' in september officieel geopend wordt. Jan Aerts vertelt: "De molen dateert van eind achttiende eeuw en stond op het perceel van de familie Bakkers aan de Vestdijk. In 2006 werden daar twee oude molenstenen van opgegraven, die de familie vervolgens aan 'de heem' schonk. Er passeerden allerlei ideeën om de stenen een nieuwe functie te geven, waaronder een fontein. Uiteindelijk kwamen we met het idee van een replica van deze rosmolen en gingen we eens in gesprek met Joris Zorg. Bestuursvoorzitter Diana Engels was direct enthousiast en heeft de zaken met ons goed vastgelegd in een convenant, zodat de molen ook voor de toekomst veilig is."

Aan Anneke Waalen (99) is dan de eer om de eerste steen te leggen. Dat gaat haar nog opvallend vlotjes af. Jan Aarts vertelt dat Anneke in september, rond haar 100e verjaardag, ook de openingshandeling verricht. "Als ik nog leef, doe ik het", zo heeft ze beloofd. Jan van Vroenhoven over de samenwerking. "Bij de gemeente heeft het wat langer geduurd dan verwacht, omdat de onderbouwing helemaal goed moest zijn. Uiteindelijk kregen we 80% van de begrotingskosten gesubsidieerd. Randvoorwaarde was dat er jongeren van de beroepsopleiding bij betrokken moesten worden. Het Kempenhorst College was direct zeer enthousiast. Leerlingen uit het derde leerjaar maken nu de kapconstructie op school en er wordt hier door hen op de dinsdagen gemetseld. De namen van iedereen die heeft meegewerkt gaan straks in een loden koker, die wordt ingemetseld en pas over zeventig jaar geopend mag worden." Jesse Hems (16) uit Oirschot is blij met deze praktijkopdracht: "Het is toch een heel ander soort werk dan we doorgaans op school krijgen. De metselprofielen hebben we op school al gezaagd met Gerrit. Dan is het metselen niet zo moeilijk meer: gewoon binnen de lijntjes blijven. Die ingemetselde capsule met alle namen vind ik wel een vet idee. Als ik lang genoeg leef, wil ik er wel bij zijn wanneer hij in 2088 weer wordt geopend!", zo lacht hij.

Meer berichten