Scan van een foto via BV. DVR; tekst: Werkgroep Sporen in Spoordonk, Martien Mattheeuwse
Scan van een foto via BV. DVR; tekst: Werkgroep Sporen in Spoordonk, Martien Mattheeuwse
Groeten uit

Groeten uit... Spoordonk

Spoordonk - 50 jaar geleden zamelde de Spoordonkse gemeenschap geld in voor een Dorpshuis via spaarvarkens. De spaarpotjes werden tussen 1968 en 1970 door gezinnen en verenigingen, gevuld met duizenden guldens, eigenhandig bijeengebracht door de bevolking!

Toen was het wachten op goedkeuring van de politiek. De gemeenteraad van Oirschot ging niet akkoord en bouwde aan Agnes van Kleefstraat de (eerste) Enck. De gevolgen voor Spoordonk, waren groot: ze moesten voor gymzaal en gemeenschapshuis naar Oirschot. Het voelde voor de Spoordonkse gemeenschap als `n Oirschotse messteek in het hart van Spoordonk. Tijdens Carnavalsmaandag lieten zij in de optocht in Olliedonk de onvrede blijken met Spaarvarkens. De actie had effect: naast de prijs die zij wonnen, kwam er in 1975 de gymzaal en 1992 het Dorpshuis.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Spoordonk bracht duizenden euro`s bijeen in de vorm van obligaties voor een Multi-Functionele Accommodatie (M.F.A). De plannen om de kerk (1936) en de gymzaal (1976) te verbouwen tot M.F.A. lijken wederom op exploitatie en kosten te stranden, ook omdat we een nieuwe Enck en Kemmer hebben. Laat Spoordonk niet steeds met opgehouden broek naar Oirschot lopen, de Beerzen blijven ook thuis!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden