De voorstellingen van 23 en 24 februari moesten wegens tegenslag in de cast van ‘Het Circus van Madam Dodeaux’ verzet worden. Op 2 en 3 juni gaat het nu wel gebeuren.
De voorstellingen van 23 en 24 februari moesten wegens tegenslag in de cast van ‘Het Circus van Madam Dodeaux’ verzet worden. Op 2 en 3 juni gaat het nu wel gebeuren. (Foto: Rens van Ginneken)

Circus Madam Dodeaux is als het leven

Met 'Het circus van Madam Dodeaux' bewijst Niettemin dat er behalve vermakelijke sketches ook een indringend, lopend verhaal vertolkt kan worden. Het ingenieuze script is van Esther Boyce, regie van Johan van Genechten. Ad van den Bogaart heeft de muzikale leiding.

Oirschot – Terwijl de acteurs druk bezig zijn met de 'finetuning', zoals Ursula Willemse het noemt, doet Esther Boyce de totstandkoming van het script uit de doeken. "Ieder van ons heeft inbreng gehad in zijn rol en krijgt ook ruimte om daarin te groeien. Het is nu meer volledig muziektheater geworden dan bij 'Zo jammer', dat we in 2015 speelden. Dat waren eerder losse sketches. Momenteel zien we het stuk heel hard groeien." Ook regisseur Johan van Genechten lijkt tevreden. Onder zijn aanwijzingen komt het complexe geheel van liedjes, scenes, wonderlijke personages en spel op meerdere plaatsen tegelijkertijd op het podium overtuigend tot leven. Esther Boyce wil nog niet teveel over de inhoud prijsgeven. "Het idee ontstond in ieder geval toen er in Oirschot zo'n commotie ontstond, met de mogelijke komst van een azc." Speelster Maxime de Vries vult aan: "Iemand had een flat als decor voor ogen, waarin je de verhalen en de vooroordelen tot leven ziet komen. Gaandeweg blijken bepaalde beelden niet te kloppen."

Waarzegster

Een belangrijke rol is er voor de waarzegster in het Circus van Madam Dodeaux, mooi vilein neergezet door Els Willemse. Eén van haar 'slachtoffers' is haar dochter, gespeeld door Maartje Meerman. Deze onthult, met een mysterieuze glimlach: "Dit is letterlijk én figuurlijk een fantastisch stuk. Met veel warmbloedigheid en opbloeiende liefde. Maar er is ook nogal wat exploitatie…" Eigenlijk kent het stuk alleen maar bijzondere rollen, maar een hele speciale rol is er voor de liedjes, geschreven door Ad van den Boogaart. Die zijn soms echt cabaretesk, maar blues zit er bijvoorbeeld ook in. Ze worden live vertolkt door een combo van Arjan de Groot, Chris Hemink, Piet Vingerhoeds en Jan van der Ploeg. Esther Boyce is blij dat het stuk nu toch doorgaat, want er was in de afgelopen periode nogal wat malheur, waardoor de uitvoeringen van 23 en 24 februari verzet moesten worden, zo blijkt. "De echtgenote van Henk van Loon overleed en hij werd zelf ernstig ziek. Hij is nu gelukkig weer zover hersteld, dat hij toch mee kan spelen. Ook Frank van Laarhoven zat het niet bepaald mee: hij viel tijdens een repetitie van een ladder en brak zijn arm. Maar ook hij doet weer mee", vertelt ze met een lach.

Niettemin speelt 'Het Circus van Madam Dodeaux op 2 en 3 juni in De Enck.

Meer berichten