Het Splinterfestival was 35 jaar lang een vast gegeven op het Doornboomplein in Middelbeers. Het eigenzinnige, kleine festival dreigt nu echter te verdwijnen.
Het Splinterfestival was 35 jaar lang een vast gegeven op het Doornboomplein in Middelbeers. Het eigenzinnige, kleine festival dreigt nu echter te verdwijnen. (Foto: Rens van Ginneken)

Na 35 jaar de stekker uit 'Splinter'?

De toekomst van het roemruchte jaarlijkse Splinterfestival in Middelbeers hangt aan een zijden draad. De kans dat de bekende tent dit jaar op het Doornboomplein verrijst is zeer klein, aldus voorzitter Stef Mourits.

Middelbeers - Al 35 jaar stond het Splinterfestival, ergens in mei, in de agenda geblokt voor veel bezoekers uit de regio. Maar op de festivalwebsite dit jaar geen ronkende aankondigingen: de laatste updates zijn van het festival van 2017. "Het al dan niet doorgaan van het Splinterfestival is inderdaad een hot item binnen het bestuur", erkent voorzitter Stef Mourits. "Het is nog niet honderd procent zeker, maar de kans is zeer groot dat er dit jaar geen Splinter komt. We kampen al jaren met een beperkt budget, ondanks veel trouwe sponsoren. Daardoor wordt het financiële risico eigenlijk te groot: voor een kleine organisatie als wij is een verlies van een paar duizend euro gewoon veel. Daarnaast blijft het moeilijk om de jeugd te trekken. Als bezoekers, maar tegenwoordig ook in de organisatie. Die drijft nu al jaren op de 'oude garde', die ooit jong begon, maar nu ook serieuze banen heeft en krapper in de tijd zit."

Candy Dulfer

Het festival kende gouden jaren vanaf de oprichting begin jaren tachtig, na een demonstratieve fietstocht naar de kerncentrale in Mol (B.) Vele artiesten wisten het Splinterfestival te vinden, als springplank voor glanzende carrières: Raymond van het Groenewoud, Candy Dulfer, Bart Peeters en Theo Maassen stonden er op de planken. De laatste tien, vijftien jaar, was het vaker tobben om de boel rond te krijgen, maar door inventieve vernieuwingen en slim programmeren kende het festival toch nog een aantal succesvolle edities. Mourits verzucht: ,,Er is ten onrechte altijd een alternatief imago aan ons festival blijven hangen. Ook dat heeft ons parten gespeeld, vrees ik. Het is natuurlijk heel jammer voor al die mensen die er jarenlang hun energie instaken, als Splinter' verdwijnt. Maar ja: als een formule niet meer werkt, is het misschien ook geen schande om te stoppen."

Miriam de Koning (43) uit Middelbeers was vaste bezoekster van 'Splinter'. Ze kijkt ervan op dat het dorpse festival nu dreigt te verdwijnen. 'Heel erg jammer. Het was altijd gemoedelijk en dichtbij en persoonlijk vond ik het vooral leuk om lokale bands te supporten. Het alternatieve imago weerhield inderdaad veel dorpsgenoten om erheen te gaan, maar in mijn beleving was het allang geen geitenwollen sokkengebeuren meer."

Ze besluit: "Tja, zonde. Ze kunnen in ieder geval niet zeggen dat de Splintermensen niet hun best hebben gedaan al die jaren."

Meer berichten