De van oorsprong Beers/Oirschotse Sophie Fleur Verbiesen maakte samen voormalig Onderweg naar Morgen actrice Petra Kaghelland het hilarische theaterstuk ‘Het is maar een fase’ over de perikelen van het moederschap.
De van oorsprong Beers/Oirschotse Sophie Fleur Verbiesen maakte samen voormalig Onderweg naar Morgen actrice Petra Kaghelland het hilarische theaterstuk ‘Het is maar een fase’ over de perikelen van het moederschap. (Foto: Rens van Ginneken)

Het is maar een fase?

Jarenlang was Sophie Fleur als columniste voor De Trompetter een begrip. Haar humoristische en herkenbare beschouwingen in het 'relatie- en kindergebeuren' vormen nu de basis voor het hilarische theaterstuk 'Het is maar een fase', op 8 april te zien in De Enck.

Oirschot - Ze stelde het stuk samen met Petra Kaghelland, als actrice bekend als Iris Overbeek in Onderweg Naar Morgen. "Niet gelachen is geld terug", garandeert Sophie. Petra Kaghelland legt uit hoe het begon. "We leerden elkaar toevallig kennen bij de kinderopvang in Rosmalen, waar we beiden wonen. Ik googelde haar eens en zag dat ze hele leuke blogs schreef voor ViVa Mama. Vervolgens benaderde ik Sophie met de vraag of ze het misschien leuk zou vinden om haar columns voor theater te bewerken, in een soort vorm zoals De Vagina Monologen bijvoorbeeld. Ik kreeg een stralende lach terug en ze kwam direct met mappen vol ideeën. Zo ontwikkelden we de monologen voor drie vrouwenrollen: eentje in verwachting, een moeder met drie kinderen en een oma. Ik was over het script eigenlijk direct enthousiast: de grappen en grollen rolden van het papier! Er volgde een fase van inkorten en bijschaven, dat was in augustus 2016. In juli 2017 beleefde ons stuk de première. Onder de titel 'Het is maar een fase', want dat was een quote die steeds terugkwam", zo lacht ze.

Luizenmoeder

Sophie valt bij: "Het is verre van saai. En ook iemand die weinig met theater heeft zal het leuk vinden. De chaos die je soms ervaart tijdens het moederschap, de blik van begrip met collega-moeders: het is allemaal heel herkenbaar. Ook voor vaders trouwens! Wat ik wel bizar vond, was om mijn papieren karakters tot leven te zien komen. Daar hadden we ook al snel een klik: Petra bleek het vaak hetzelfde in haar hoofd te hebben als ik. We hebben vorig jaar een aantal keren voor volle zalen gespeeld. Ik moet bekennen dat ik echt kippenvel kreeg als de zaal lachte: dat is zo magisch!" Petra weer: "Qua herkenbaarheid kun je het wel een beetje vergelijken met De Luizenmoeder bijvoorbeeld, maar wij waren wel eerder, haha!" Sophie: "Het publiek zal veel van zichzelf terugzien, er zit veel zelfspot in het stuk. Herkenbare types ook: de Relaxmoeder, de Aanmoddermoeder. Het moederschap is soms wel zwaar, maar ik wil er zelf vooral wel om kunnen blijven lachen. Naar aanleiding van deze voorstelling verschijnt nu ook mijn bundel 'Het is maar een fase', zo is de cirkel dan weer rond", besluit ze.

'Het is maar een fase', van Mama Doet, te zien op zondag 8 april in De Enck (matinee). De voorstelling is evt. te combineren met een high tea.

Meer berichten