Niet lang na het maken van deze foto werd het Bondsgebouw gesloopt.
Niet lang na het maken van deze foto werd het Bondsgebouw gesloopt.
Groeten uit

Groeten uit... Oirschot

Een stemmige foto van de Dekanijstraat rond 1970. Behalve twee oudere dames die traag hun weg vervolgen naar het centrum, zien we twee opmerkelijke zaken.

Oirschot - Allereerst zien we in de verte het Bondsgebouw, dat niet lang na het maken van deze foto werd gesloopt, om plaats te maken voor het 'nieuwe' gemeentehuis.

Oude muur

Daarnaast zien we links een prachtige oude muur. Oirschot mag trots zijn op een behoorlijk aantal van dergelijke historische muren. Een inventarisatie van de heemkundige werkgroep Kleinood, die afgelopen zomer een rondgang langs deze muren maakte, deed echter de alarmbellen rinkelen. Veel van de muren zijn in deplorabele staat.

Reddingsplan

Het wordt hoog tijd dat er fors onderhoud gepleegd gaat worden. Gelukkig is de gemeente het daarmee eens: men is bezig met het opstellen van een reddingsplan.

Niet alleen de uitstraling van de stenen, ook de bijzondere plantjes die alleen groeien in oude muren, kunnen ons bekoren. Als u eens langs zo'n oude muur loopt: bekijk ze maar eens van dichtbij. Om trots op te zijn!

Foto: Ad van Zelst

Tekst: Heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot')

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden