Christel Brans ontroert in haar rol als verlaten partner in 'Scheidziek' van Thenckater. Te zien in De Enck op 6 en 7 april, aanvang 20.15 uur, kaarten à 12,50 via: www.deenck.nl.
Christel Brans ontroert in haar rol als verlaten partner in 'Scheidziek' van Thenckater. Te zien in De Enck op 6 en 7 april, aanvang 20.15 uur, kaarten à 12,50 via: www.deenck.nl. (Foto: Rens van Ginneken)

Het schrijnt, met een schaterlach

Een theaterstuk over scheiden zou zomaar zwaar op de maag kunnen liggen. Maar, hoewel de schrijnende realiteit onomfloerst getoond wordt, weet Thenckater met 'Scheidziek' ook vaak de absurde humor in de scheidingsperikelen te raken in dit stuk van Suzanne van Straten.

Oirschot – Drie huishoudens naast elkaar op het podium. Een gescheiden stel, een stel dat op het punt staat uit elkaar te gaan en een stel waar het na járen alsnog fout dreigt te gaan. Daarnaast scenes bij de zelfbewustwordingscoach en bij de psycholoog. Suzanne van Straten, regisseur en schrijfster van het stuk, over de thematiek. "Hoe vaak zie je het niet in je eigen kring, relatieproblemen en scheidingen? Het is eigenlijk een wonder dat er niet nog veel meer mensen uit elkaar gaan. De inspiratie voor dit stuk was in mijn eigen leefwereld volop voorhanden. Het stuk liet zich vervolgens vrij vlot schrijven vanuit de improvisaties van de spelers. De clichés heb ik dit keer bewust niet gemeden: ze werken in zo'n stuk vaak wel. En je wordt aan het denken gezet: als je vijftig jaar bij elkaar bent, wil je dan nog echt uit elkaar gaan?"

Mark Mastop heeft speelde een heftige scene met zijn 'ex', Christel Brans, die wegkwijnend onder haar fleecedekentje op de bank prachtig de ellende van 'de verlatene' verbeeldt. "Het gaat er af en toe wel 'op', met mijn ex. Ze ziet mijn nieuwe relatie natuurlijk helemaal niet zitten", aldus Mastop. "Wij spelers hebben met onze improvisaties input geleverd voor onze rollen. Uiteindelijk heeft Suzanne van Straten daar een vloeiend geheel van weten te maken. Dat is razend knap." Een korte inkijk op het podium leert dat er leuke, spitsvondige overgangen tussen de scenes zitten, de teksten zijn rauw en confronterend, de scenes bij de stoïcijnse psycholoog zijn soms hilarisch. En dan is daar nog de Mysterie Guest, van wie de naam niet onthuld mag worden. "Ik speel eigenlijk een hele leuke, karikaturale uitvergroting van mezelf. Een beetje getypecast is het wel…", vertelt ze met een geheimzinnige glimlach. Zoals het een Mysterie Guest betaamt.

Meer berichten