Harry Jannink, president van Lions Best Oirschot, en Diana Engels, voorzitter Raad van Bestuur Joris Zorg poseren bij de simulatiecabine Into D'mentia.
Harry Jannink, president van Lions Best Oirschot, en Diana Engels, voorzitter Raad van Bestuur Joris Zorg poseren bij de simulatiecabine Into D'mentia.

Het begint met bewustwording

Ook Oirschot heeft de ambitie Dementie Vriendelijke Gemeente te worden. De komende weken staat bij Joris Zorg in Oirschot de Into D'mentia cabine.

Oirschot - Professionals in de zorg, mantelzorgers, maar ook partners en kinderen van dementerenden kunnen in de cabine aan den lijve ervaren wat iemand met beginnende dementie zoal tegenkomt. Ondergetekende persvertegenwoordiger mocht het ook eens proberen.

Experience

Burgemeester Judith Keijzers heeft de 'experience' in de cabine ondergaan en is nog zichtbaar onder de indruk. "Ik zal niet teveel prijs geven, omdat het onbevangen ervaren het beste is. Maar het is voor mij zeker een eyeopener geweest", vertelt ze. Dan volgt voor mij een kort instructiegesprekje door een van de vrijwilligers. De opdracht is eigenlijk in de huid te kruipen van een oudere, alleenstaande man met beginnende dementie. Via een speakertje krijg ik mijn opdrachten, maar hoor ik ook wat ik als deze man denk. In 'mijn' kleine woning binnenkomend, met een boodschappentas, volgt dan in een minuut of twintig een heel scala aan ervaringen, met mijzelf als 'dementerende' in de hoofdrol. En die rol is confronterend. Je hebt nogal eens het gevoel dat je faalt, je weet niet goed wat je dochter die de strijkt komt doen precies bedoelt en: had ik die pil uit mijn doosje nu al genomen of niet? Zelfs mijn eigen radio wordt een 'vijand in eigen huis'. Je kunt zaken niet meer terugvinden en er is zelfs een licht hallucinatoire ervaring met een deur die iets heel anders toont dan je verwacht. Licht verward stap ik weer uit de cabine, waar ik wordt opgevangen door één van de 24 vrijwilligers die zijn opgeleid om de voor- en nagesprekken te voeren met de mensen die de cabine bezoeken. Het nagesprek is verplicht en ik moet bekennen dat ik het fijn vind mijn ervaring te kunnen delen, met gevoelens als desoriëntatie, opstandigheid, verwarring en ook wel wat angst. Om te falen, of om te tonen dat sommige dingen gewoon niet goed meer lukken. Ik kan mij nu helemaal vinden in de conclusie van Judith Keijzers en deze cabine kan zeker veel gaan bijdragen aan meer begrip voor dementerenden en inzicht in hun belevingswereld. Dankzij een initiatief van Lions Best Oirschot en inzet van de enthousiaste vrijwilligers kunnen de komende weken zo'n 470 mensen deze 'experience' meemaken. De Lions kregen de financiering rond met hulp van de gemeenten Best en Oirschot, Joris Zorg, Archipel en Rabobank Het Groene Woud Zuid. Voor belangstellenden: het schema is helaas al helemaal volgeboekt, maar de simulatiecabine komt volgend jaar weer naar Oirschot en Best.

Meer berichten