Martien Matheeuwsse (gehurkt) en zijn dochter Meike houden de dartelende geitjes in 't gareel. Om de sfeerimpressie compleet te maken werd de stoere motor van de buurman ook van stal gehaald.  
Martien Matheeuwsse (gehurkt) en zijn dochter Meike houden de dartelende geitjes in 't gareel. Om de sfeerimpressie compleet te maken werd de stoere motor van de buurman ook van stal gehaald.  

'Hij zette Spoordonk op de kaart'

In het verlengde van de Brinksdijk (op de grens van Spoordonk en Oirschot) stapte motorcoureur Piet van de Wal af om zich te ontfermen over collega racer Jack Middelburg die zwaargewond op het wegdek lag.

Spoordonk-Laatstgenoemde reed aan kop met van de Wal vlak achter hem. Over deze opvallende move zei de flamboyante man later: "Als ge wint ten koste van iemand anders, is het geen overwinning". Pietje Wal overleed in 2013 op 68 jarige leeftijd. Precies daarom wil Martien Matheeuwsse een tot nu toe naamloos stuk weg nabij het befaamde Spoordonks circuit om dopen tot Pietje-Wal. Hij vertelt: "Piet werd op handen gedragen in zijn geboortedorp. Vergeet niet dat hij drie Nederlandse kampioenstitels heeft veroverd. Door zijn knappe verschijning viel ie op, toch was bescheidenheid hem niet vreemd. Hij reed zijn eerste race op Spoordonkse bodem rond Pasen. Des te bijzonder dat de straatnaam op Eerste Paasdag aanstaande in het bijzijn van familie, collega racers en andere betrokkenen onthuld wordt. In 2011 sprak ik voor het eerst met Piet in verband met het boek over de Bernadettekerk, hij was toen al ziek. Wist je dat eind 'jaren 66, begin jaren '70 de kerkgangers op zondag wegbleven omdat hun dorpsgenoot moest racen? Samen met Ben Smetsers – onze andere bekende motorcoureur - zette hij Spoordonk op de kaart." Martien voelt een enorme compassie voor de persoon Piet van de Wal. Enige tijd terug kreeg hij van de gemeente definitief groen licht om het verharde gedeelte tussen de Meierijsebaan en Soeperdonken naar de coureur te vernoemen. Een memorabel moment. Naast liefhebber van landschappen, cultuur en historie heeft de veelzijdige vader van drie kinderen ook affiniteit met geiten. Dus combineert hij de onthulling van het naambord met een lammetjeskijkdag op zijn erf. Hiervoor vraagt hij 2 euro entree ten behoeve van het geitenteam 'Farmers Against Cancer', dat in juni van dit jaar de Alpe d'Huez gaat beklimmen en waar Martien deel van uitmaakt. 25 jaar keurmeester, 40 jaar geitenhouder, 10 jaar geiteninspecteur en 25 jaar werkzaam op een zorgboerderij met geiten vormt bij elkaar opgeteld het getal 100. Martien glimlacht: "Ik hou van symboliek. Mocht de lammetjeskijkdag dus in het honderd lopen dan heeft 't zo moeten zijn. Ik ben nogal van de ad hoc beslissingen maar durf bij deze toch te beloven dat 't de moeite waard is om langs te komen."

Programma: Paasmis om 9.15 uur in de Bernadette kerk, met bijzonder vervoer naar de onthulling (wie niet naar de kerk komt, kan bij de Rode Haktol opstappen.) Lammetjeskijkdag op Nieuwedijk 3 in Spoordonk, vervolgens naborrelen.

Meer berichten