’t Spult op volle sterkte. De blaaskapel is al 25 jaar een graag geziene gast op feestjes, in de cafés of bij kapellenfestivals.
’t Spult op volle sterkte. De blaaskapel is al 25 jaar een graag geziene gast op feestjes, in de cafés of bij kapellenfestivals. (Foto: Rens van Ginneken)

Na 25 jaar nog lang niet uitge'spult'

Na een kwart eeuw is blaaskapel 't Spult er nog niet klaar mee. Er zit nog volop leven in de blaaskapel met leden uit Oirschot, Spoordonk en De Beerzen en er wordt ook nog geregeld opgetreden.

Oirschot – Met carnaval werden ze nog geëerd met De Joekel en de kapel kijkt met vertrouwen naar de toekomst. De gemiddelde leeftijd wordt geleidelijk hoger, maar dat mag de pret allerminst drukken. "Ja, ik denk dat 25 jaar actief zijn wel redelijk uniek is voor een dweilorkest", vermoedt Jan van Esch. Wim van Hout roep in herinnering: "Bij de oprichting gingen we er van uit dat een jaar of vijf al heel wat zou zijn. We hadden ook geen van allen muzikale ervaring. We dachten gewoon: dat kunnen we wel. We zijn met theorielessen bij de muziekschool gestart, daarna kwamen er gesubsidieerde instrumenten. We hebben in onze dirigent Bert de Proost altijd een goede stimulator gehad. Hij is er ook al 25 jaar bij, net als een aantal leden. Deze maand vieren we dus verschillende jubilea." Iet van Steen is ook al járen actief bij 't Spult. "We zijn een behoorlijk hechte club hoor. In de beginjaren zijn er aardig wat wisselingen geweest, in totaal hebben zo'n vijftig mensen deel uitgemaakt van onze kapel. Maar de laatste tijd is het heel stabiel en zitten we op zo'n achttien trouwe leden.

't Spult is al 22 jaar deelnemer aan en organisator van het beregezellige Halfvasten Uitbloas Festijn bij Café Vingerhoeds, waarvoor altijd verschillende kapellen worden uitgenodigd. Daarnaast speelden ze natuurlijk met carnaval in de cafés, maar ook op braderieën, boerenbruiloften en bij de Westelbeerse Pinksterfeesten. Hoogtepunten waren het optreden bij de wedstrijd Oirschot Vooruit-Feyenoord en in zustergemeente Tongerlo (B). Iet over het optreden dat op haar de meeste indruk maakte: "Jaren geleden speelden we in de tent bij de Westelbeerse Pinksterfeesten. Het begon te stormen en de tentpalen gingen soms omhoog. Het spookte echt en kinderen werden bang. We zijn maar beginnen te spelen en dat werkte: de kinderen werden rustig… Dat blijft je altijd bij." De zaken zijn serieus geregeld bij 't Spult: er is een Muziek Commissie die zich over het repertoire buigt en zelfs een Kleding Commissie die ervoor zorgt dat de kapel er mooi bij loopt. Iet vertelt: "Vroeger was het gebruikelijk, bijvoorbeeld bij een Gouden Bruiloft, dat de harmonie of fanfare een serenade kwam brengen. Dat gebeurt helaas niet meer, maar wij komen nog graag om een feest of jubileum extra glans te geven met een muzikaal, dansbaar en populair repertoire", besluit ze wervend. Wim, met een brede lach: "De tijd dat we een rondje kregen als we niet speelden is geweest, haha!"

Meer berichten