Een keur aan jongeren bestijgt het podium tijdens Kunsteluck 2018, op 4 maart in ’t Tejaterke in Best en op 11 maart in De Kerk Oostelbeers. Hier de jongerengroep van toneelvereniging Ons Eygen Landt. (foto: Fotografie Marijke)
Een keur aan jongeren bestijgt het podium tijdens Kunsteluck 2018, op 4 maart in ’t Tejaterke in Best en op 11 maart in De Kerk Oostelbeers. Hier de jongerengroep van toneelvereniging Ons Eygen Landt. (foto: Fotografie Marijke) (Foto: Rens van Ginneken)

Heerluck programma bij Kunsteluck

De Don Quichot-toer, 'met de platte wagen door de Kempen' in 2015, was een groot succes, maar toonde ook aan dat er behoefte was aan meer regionale samenwerking in de podiumkunsten. Stichting Don Quichot in Brabant brengt in navolging daarop het Kunsteluck festival, speciaal voor jongeren.

Oirschot/De Beerzen - "De toneelverenigingen Ons Eygen Landt uit Best en Keskenoate uit de Beerzen waren direct enthousiast over het Kunsteluck festival 2018. Vervolgens zijn we er andere partijen bij gaan zoeken, waardoor we nu op twee dagen een heel divers aanbod hebben aan podiumkunsten. De jongerengroepen van beide toneelverenigingen spelen zowel in Best als in Oostelbeers. Verder is er dans, musical en popmuziek", aldus Suzanne van Straten. Ze was als regisseuse bij Keskenoate in 2015 betrokken bij de succesvolle Don Quichot-karavaan die door de Kempen trok. Inmiddels is ze als regisseuse ook verbonden aan Ons Eygen Landt en aan Thenckater in Oirschot. Uit de Don Quichot toer, met steeds wisselende spelers en dansers in de verschillende dorpen, groeide vervolgens weer de Stichting Don Quichot Brabant.

Van Straten over het waarom: "Je merkte dat veel verenigingen in de podiumkunsten toch een beetje op een eiland zaten. Vanuit de stichting fungeren we nu als een soort 'database' of overkoepelend orgaan. We leren van elkaar en zien wie bepaalde techniek, of expertise in huis heeft, waar we financieel kundige mensen kunnen vinden. Maar bijvoorbeeld ook om het overzicht te houden op speeldata, zodat er straks niet vijf toneeluitvoeringen tegelijkertijd in de regio plaatsvinden." Suzannes eigen expertise ligt met name bij het jongerentoneel. Logisch dus dat ze enthousiast is over Kunsteluck. "Het is mooi om de jongeren zo een podium te kunnen geven, buiten het eigen cirkeltje. Onderschat hun talent niet! Ik heb al zoveel gedreven en getalenteerde jongeren voorbij zien komen, maar ze moeten wel ergens het podium op kunnen om verder te kunnen groeien. Daarnaast krijgen ze bij Kunsteluck ook een betere indruk van wat er in de regio voorhanden is. Wellicht is een bepaalde dansstijl die je wilt beoefenen niet in je eigen dorp, maar een paar kilometer verderop wel. Die kruisbestuiving is eigenlijk het hoofddoel. Als het even kan trekken we dit festival door naar meer locaties en misschien zelfs meerdere keren per jaar", besluit ze.

Kunsteluck 2018 op 4 maart in 't Tejaterke in Best en op 11 maart in De Kerk Oostelbeers. Het programma loopt van 13 tot 17 uur, kaarten aan de kassa voor 5 euro. Meer info of aanmelden als deelnemer via Suzanne van Straten: info@theaterwijs.nl

Meer berichten