Na tien jaar er met hun stampwagen op uit te zijn getrokken vindt carnavalsgroep De Begaaiers het mooi geweest. Ze stoppen ermee, maar op de valreep schonken ze het Viva Vakantiekamp nog een leuk bedrag.
Na tien jaar er met hun stampwagen op uit te zijn getrokken vindt carnavalsgroep De Begaaiers het mooi geweest. Ze stoppen ermee, maar op de valreep schonken ze het Viva Vakantiekamp nog een leuk bedrag.

Geen wagen meer, feesten blijft

Als pubers begonnen ze tien jaar geleden en reisden ze al die jaren met hun stampwagen langs de carnavalshotspots in de regio, zoals het Stuiterbal in Haghorst en Dollen Dinsdag in Hilvarenbeek. Maar na tien jaar stoppen de negen jonge mannen van De Begaaiers er nu mee.

De Beerzen - "Een beetje jammer is het wel", vindt Tino Kolsters van De Begaaiers. "Maar het is ook mooi om op een hoogtepunt te kunnen stoppen. De kans is aanwezig dat we de wagen kunnen overdragen aan een nieuwe groep jongeren, die weer onder een nieuwe naam verder gaat. Aan de wagen hebben we destijds nog veel werk verricht, het zou zonde zijn als dat ook verloren ging." De groep kent elkaar al sinds de basisschool. "We zijn nooit uit elkaar gegroeid", vertelt Thijs van Beers. "We kijken terug op hele mooie jaren. Daarin hebben we veel geleerd: hoe maak je van niets iets en hoe kun je met een klein groepje iets doen voor een veel grotere groep. Er gingen altijd zo'n 130 jongeren met ons mee op de wagen. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid, maar er gebeurde eigenlijk nooit iets: de sociale controle onderling is gewoon heel groot."

De wagen werd elk jaar opnieuw gespoten in een thema, dit jaar was dat in Hollywoodstijl, heel toepasselijk onder de titel "The Final Destination". Hoewel: helemaal stoppen doen ze ook weer niet, onthult Tino Kolsters: "We leggen ons nu toe op het organiseren van binnenfeesten, zodat er voor onze leeftijdsgroep in het dorp af en toe ook wat te doen is." Blijkbaar schieten De Begaaiers daarmee ook weer in de roos, want bij de Avondwake Party in De Kerk Oostelbeers op carnavalsdinsdag waren de 900 kaarten binnen vier uur uitverkocht. De laatste carnaval met hun stampwagen sloten ze af met nog een leuke klapper trouwens. Thijs van Beers vertelt: "Net zoals vorig jaar zijn we op de wagen met de pet rondgegaan voor een lokaal goed doel, wat leeft in De Beerzen. Dit jaar was dat het Viva Vakantiekamp voor mensen met een beperking. We hebben die organisatie 1018,04 kunnen schenken. In deze actie zie je eigenlijk goed het enthousiasme terug, waarmee we altijd georganiseerd en gefeest hebben!" Marja van den Bors van ViVa mocht donderdag 22 februari de cheque van De Begaaiers in ontvangst nemen. "We vinden het fantastisch en voelen ons gestreeld dat deze jonge mensen zo met de maatschappij bezig zijn en ons hebben uitverkozen als goed doel. Het geld zal zeker goed gebruikt worden: we bestaan twintig jaar en zo kunnen we weer wat extra doen voor onze 66 gasten bij het komende jubileum van ViVa Vakantiekamp", besluit ze.

Meer berichten