De eerste vijf vrouwen op de lijst van Dorpsvisie bij het standbeeld van dat sterke vrouwelijk voorbeeld in Oirschot: Truus Smulders- Beliën. Voor: Lauwrence van Breda, Els Claassen, Kim Martens. Achter: Manouk Verheesch en Esther Langens.
De eerste vijf vrouwen op de lijst van Dorpsvisie bij het standbeeld van dat sterke vrouwelijk voorbeeld in Oirschot: Truus Smulders- Beliën. Voor: Lauwrence van Breda, Els Claassen, Kim Martens. Achter: Manouk Verheesch en Esther Langens. (Foto: Rens van Ginneken)

'Nooit een machocultuur'

Bij Dorpsvisie prijken maar liefst vijf vrouwen bij de eerste tien op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wat maakt deze lokale partij zo aantrekkelijk voor de dames en verandert veel vrouwelijke inbreng iets wezenlijks in het politieke bedrijf?

Middelbeers – Els Claassen-Kolsters (51) staat als nummer 2 op de lijst voor Dorpsvisie. Ze neemt het fractievoorzittersstokje over van Esther Langens (46). "Een plaatselijke partij als Dorpsvisie klopt qua schaal goed bij gemeentezaken. Dan had ik nog een andere keuzemogelijkheid natuurlijk, maar ik ben geen Gewone Man, ik ben een buitengewone vrouw", lacht ze breed. "De belangrijke issues vind ik wel de randweg om de Beerzen, goede zorg, het sociale domein en voldoende bouwen." Langens doet dus een stapje terug, ze staat nu 7e op de lijst. "Het is gezond om na twee periodes ruimte te maken voor nieuwe mensen met een frisse blik. Ik had ook behoefte aan weer wat meer tijd voor mezelf. Ik zal zeker een ondersteunende rol blijven vervullen voor de fractie", zo belooft ze. Kim Martens-Willems (29) staat op een alleszins verkiesbare derde plek. "Wij, de nieuwkomers in de politiek hebben veel geleerd van Esther. Bijvoorbeeld hoe je duidelijk je mening kunt verwoorden, zonder te kwetsen", zo prijst ze. Langens weer: "Het mag scherp, maar hoeft niet persoonlijk te worden."

Kim Martens heeft nooit getwijfeld over een partij. "Dorpsvisie voelde direct als een arm bad. Je wordt er gehoord en mensen gaan er respectvol met elkaar om, heel prettig." Esther Langens valt haar bij: "De discussie in onze partij is nooit een machocultuurtje. Vrouwen bekijken zaken misschien vanuit een iets ander perspectief, ook dat wordt bij Dorpsvisie gewaardeerd." Lauwrence van Breda (24) lacht: "In mijn werk als operations manager zit ik al in een echt mannenwereldje, maar problematisch vind ik dat niet. En discussie is goed, dat hoort erbij, zeker in de politiek." Manouk Verheesch (23) staat op plaats 8. "Ik ben nu burgerraadslid. Ik merk dat jongeren in mijn omgeving echt wel een mening hebben, dan is het wel zaak iets met die mening te doen vind ik. Gezien mijn leeftijd vind ik jongerenzaken wel belangrijk, maar ook weer niet belangrijker als de ouderen in onze gemeente. Veiligheid is voor mij wel een speerpunt, altijd al denk ik: ik was vroeger al bij de jeugdbrandweer." Langens besluit: "Goed dat de jongeren instappen. Wat we in ieder geval hopen is een zetel meer. Ook zou het goed zijn deze periode een raadsbreed akkoord af te spreken, dat doet op inhoud het meest recht aan alle meningen; dan is 'het poppetje' niet meer zo belangrijk."

Meer berichten