Als lijsttrekker van de nieuwe partij Sociaal Progressief Oirschot wil Raf Daenen ook de focus leggen op goede zorg voor de natuur.
Als lijsttrekker van de nieuwe partij Sociaal Progressief Oirschot wil Raf Daenen ook de focus leggen op goede zorg voor de natuur. (Foto: Rens van Ginneken)

'SPO nodig voor Oirschot'

Een jaar geleden zag het er voor PvdA-voorman Raf Daenen (63) niet rooskleurig uit. Er werd kanker bij hem geconstateerd, maar inmiddels voelt hij zich weer 90%. Zijn politieke ambitie heeft er in ieder geval niets mee geleden.

Oirschot - Als lijsttrekker gaat hij met de nieuwe partij Sociaal Progressief Oirschot verwachtingsvol voor een krachtige, sociale gemeenschap en een gezonde, groene toekomst. "In Oirschot mag niemand tussen wal en schip vallen", is één van zijn credo's. Een fusie tussen PvdA en SP mogen we de nieuwe partij Sociaal Progressief Oirschot zeker niet noemen van Daenen. "In de raad wisten we elkaar de afgelopen vier jaar goed te vinden, dat klopt. Maar de partij is vooral in het leven geroepen om heel sociaal en progressief Oirschot breed en goed te verankeren. Dus voor iedereen met een sociale inborst, of mensen met een GroenLinks-achtergrond. Die mensen vind je ook op onze lijst terug, met de uitdrukkelijke bedoeling hen straks ook een podium te geven. We moeten de krachten bundelen, want heel de rest in de Oirschotse raad is liberaal en nog liberaler." De partij is nodig, volgens Daenen. "We teren in op onze wereld. We moeten samen verantwoording nemen, ook in Oirschot. Als we hier minder vlees zouden eten bijvoorbeeld, dan kunnen de boeren van massaproductie naar kwaliteitsproductie. Ook moet onze welvaart beter verdeeld – is eeuwige groei een goed streven? - en moeten we ouderen niet zien als een product voor zorg, maar als een werkelijkheid in een levenscyclus."

Luizenmoeder

"We lachen om een tv-serie als 'De luizenmoeder', maar het is wel een uitvergrote werkelijkheid. Ouders mogen meer nadenken, bijvoorbeeld over het gamegedrag van hun kroost. Hoe wordt leuk samen spelen weer belangrijker dan winnen? Soms moet je grenzen stellen." Onvermijdelijk komt hij bij zijn eigen limiet, 'dankzij' de kanker. Je wilt natuurlijk beter worden, maar ook daaraan zitten grenzen. Het heeft me oprecht geraakt hoe warm mijn omgeving heeft gereageerd. Na de derde chemokuur zat ik fysiek op een dieptepunt, maar nu zit ik gelukkig weer op 90%. Ik ben een vechter, maar het heeft me nog meer doordrongen van de noodzaak van goede zorg. Zorg waar nodig, waarbij niemand tussen wal en schip raakt." Er ligt genoeg dat de partij wil oppakken, zoals de gemeentelijke herindeling: "We moeten kiezen, we willen niet het Nuenen van de Kempen worden. Wat mij betreft doet de Kempen identiteit het meest recht aan onze plattelandsmentaliteit. Dat hoeft de verbinding met de Brainportregio of Best niet te schaden."

Meer berichten