Polonaise Rave trekt zaal vol op carnavalszaterdag. Foto: Jordy Brouns
Polonaise Rave trekt zaal vol op carnavalszaterdag. Foto: Jordy Brouns (Foto: Jordy Brouns)

Volop carnaval bij Polonaise Rave

Zonder al te veel afhakers haalde de Polonaise Rave sluitingstijd. In het Hof van Solms vond op carnavalszaterdag de derde editie van dit feest plaats en rond de klok van half drie was er nog genoeg te beleven.

Oirschot - 16+ was de leeftijdsgrens. "Bewust", zo vertelt Jasper van de Wouw. "Voor deze leeftijd is er in Oirschot bar weinig te doen met carnaval, waardoor jongeren richting andere dorpen of naar de stad trekken om carnaval te vieren". En dat is zonde. Carnaval is bij uitstek het feest waar jong en oud samen feest viert en zonder nieuwe aanwas ziet de toekomst van deze traditie er somber uit. Zie ze immers maar weer eens hier te krijgen, na een aantal jaar elders carnaval te vieren. Met een gemiddelde leeftijd van achttien jaar kwam uit wat werd verwacht: enthousiasme is er genoeg vanuit deze leeftijdscategorie. Dat bewijst deze avond wel, ruim 450 kaarten werden in een mum van tijd verkocht en het is één groot feest. Maar het moet wel mogelijk gemaakt worden. Gelukkig is er Inside-Out Events wat voornemens is onder andere hierin kartrekker te worden. Jasper: "Wij vinden het doodzonde als de jeugd uit Oirschot vertrekt omdat er elders wel wat wordt georganiseerd". De volledige medewerking van het Hof van Solms speelt een grote rol. Ook daar is men overtuigd van het feit dat ook inwoners van deze leeftijd tijdens carnaval een plaats verdienen in eigen dorp. Het statige pand draagt daarnaast enorm bij aan de beleving. Er staat geen paard meer in de gang en van hoempapa-muziek is weinig sprake. "Dat trekt deze groep niet. Zij willen wel carnaval maar met DJ's. Het is anders, maar daardoor niet minder leuk". Jasper: "Het is jammer dat de gemeente nog niet erg happig is om te participeren". Zo is het bijvoorbeeld niet zonder meer toegestaan om reclame te maken zoals men dat wil en is het hartstikke duur om een plek op de digitale reclameborden te bemachtigen.

Samenwerking

Zelf is de student medeorganisator van Paperclip, een festival in Eersel met zo'n achtduizend bezoekers. Hij weet alvast te vertellen dat er in mei een bevrijdingsfeest aan zit te komen. Dit zal een samenwerking worden tussen Inside-Out Events en Lick It en zal wederom plaatsvinden bij het Hof van Solms. Ook Zinderend Oirschot wordt vanaf deze zomer deels door hen geregisseerd. De tijd staat in Oirschot ook niet stil en als we willen dat er geen al te grote kloof valt tussen de huidige bezetting op de markt tijdens festiviteiten en aanstormend talent, is het erg prettig dat er partijen als Inside-Out Events opstaan om hieraan bij te dragen.

Meer berichten