Jo Latour (l) was ook een begenadigd amateurschilder. Samen met vriend Ad van Kollenburg exposeerde hij in zijn voormalige drogisterij aan de Markt 13.
Jo Latour (l) was ook een begenadigd amateurschilder. Samen met vriend Ad van Kollenburg exposeerde hij in zijn voormalige drogisterij aan de Markt 13. (Foto: Rens van Ginneken)

Een schilderachtige Oirschotse mens

Dinsdag 30 januari overleed oud-drogist Jo Latour. Daarmee verliest Oirschot weer een markante dorpsbewoner, een 'schilderachtige Oirschotse mens', maar ook een graag geziene cultuurliefhebber en –promotor.

Oirschot - Zoon Hans Latour bevestigt wat heel Oirschot eigenlijk al wel wist: "Vader was 'nogal' een dorpsmens en verknocht aan Oirschot. Hij is er geboren aan de Rijkesluisstraat 18, startte daar in 1956 zijn drogisterij en is in zijn hele leven twee keer een paar honderd meter verhuisd. In 1981 met drogisterij en woonhuis naar Markt 13 en het laatste jaar bracht hij door bij Joris Zorg aan de Sint Jorisstraat. Hij hield echt zielsveel van Oirschot." Acht jaar geleden werd bij Latour darmkanker geconstateerd. Hij genas, maar de ziekte kwam later weer terug. "Lichamelijk was hij versleten, maar geestelijk was hij helemaal bij de pinken en zijn humor behield hij tot het laatst. Hij was natuurlijk markant, maar bovenal een fantastische vader", vertelt Hans Latour.

Latour was een cultuurliefhebber. Zo was hij jarenlang lid van de toneelvereniging, maar ook het Oirschotse carnaval had een goeie aan hem. Hij was lid van de inmiddels opgeheven carnavalsvereniging De Houtwurmen en introduceerde het tonpraten in Oirschot, een passie die hij ook in zoon Hans wist over te planten. Naar eigen zeggen was hij de eerste in de Skôn Orregatse ton. Dat deed hij zo'n elf jaar, altijd als het typetje Pietje de Schooljongen. Vanaf eind jaren vijftig zette hij tientallen malen de Sinterklaasmijter op. Toen hij 58 werd, vond hij dat hij een hobby moest hebben, voor als hij later met pensioen was. Dat werd kunstschilderen, in de Rembrandttechniek, met olieverf en hij bleek zelfs aardig getalenteerd. Zo'n vijftig werken maakte hij, uiteraard vooral over 'schilderachtig Oirschot', zoals hij dat zelf omschreef. De inspiratie daarvoor haalde hij vaak van oude ansichtkaarten, die hij kreeg aangeleverd van kapper Piet Bogmans. Zijn pand aan de Markt 13 staat al geruime tijd leeg, maar het plezierde hem onmiskenbaar, dat de voormalige drogisterij geregeld dienst deed als expositieruimte voor dorpskunstenaars. Als laatsten exposeerde Latour zelf, met vriend Ad van Kollenburg, met veel genoegen, met eigen werk. Negen van zijn schilderijen, voorstellingen van de Oirschotse St.-Petrusbasiliek en de St. Jan in Den Bosch, hingen de laatste tijd op een rijtje in zijn hal, om de bezoekers te verwelkomen die afscheid van hem kwamen nemen. Jo Latour laat naast zoon Hans ook nog twee dochters na: Marionne en Jeanine. De uitvaart is op woensdag 7 februari om 10.30 uur, natuurlijk in de St.-Petrusbasiliek die hij zo vaak op het doek vastlegde.

Meer berichten