Myra en Jeroen geven het jawoord

Stralend bruidspaar geniet van hun mooiste dag.
Stralend bruidspaar geniet van hun mooiste dag. (Foto: Rudi Muller)

Voor de 27e keer werd er zondag getrouwd in de Enck, nadat bruid Myra een week eerder al werd 'afgeschoten'. Onder het genot van luide karbietknallen werd toen gevierd dat de boerenbruid in het huwelijk zou gaan treden, in dit geval met haar Jeroen.

Oirschot - Op de grote dag werd na de plechtigheid in de Enck, met koetsen en een huifkar, een ronde door het centrum van Oirschot ingezet. "Tegen de strop in", weet Jan der Kinderen te vertellen. Hij organiseert samen met Rien Kuijpers en Rikie Smetsers deze dag. Bijna nog leek het jawoord niet gegeven te kunnen worden, toen er bezwaar werd gemaakt. De reden was echter carnavalesk en werd ongegrond verklaard, waarna het huwelijk dus alsnog werd voltrokken. De tocht eindigde bij de Enck, waar de receptie plaats zou vinden. De zaal van de Enck stond vol met boerkes en boerinnekes en er was zult en taart. Het huwelijk werd kortom feestelijk en in stijl ingeluid. 25 jaar lang werd de boerenbruiloft georganiseerd door het 65+-comité, tot er op een gegeven moment niet meer voldoende capaciteit was. Carnavalsvereniging de Olliedonkers bood de helpende hand en neemt vanaf toen, samen met oudgedienden van het oorspronkelijke comité, de organisatie voor zijn rekening. "Normaal gesproken wordt een boerenbruiloft tijdens carnaval gehouden,", vertelt Rien. "maar dan is het lastig om mensen op de been te brengen." Jan: "Er is met carnaval al zo veel te doen dat het lastig is om dan mensen te enthousiasmeren". Ook de locatie, bezetting en bijvoorbeeld het regelen van een band is veel lastiger in die periode. Daarom is besloten het een week voor carnaval te doen. Op deze manier is het een uitstekende warming-up voor volgend weekend, wanneer carnaval echt losbarst. Na de receptie werd er gegeten en getoost met Schrobbelèr. Een Brabantse koffietafel gaf de gasten gelegenheid om even bij te komen en het zojuist in de onecht verbonden bruidspaar om hun dankwoord te richten aan de organisatie. Jan der Kinderen benadrukt tenslotte: "Zolang de Enck ons wil ontvangen, zal de boerenbruiloft hier gehouden worden". Volgens hem is het de intentie om deze traditie in Oirschot voort te zetten, ondanks dat de organisatie dus deels in handen is van Olliedonkers.

Ook 'Jeroen van de Enck' werd bedankt, niet in de laatste plaats omdat hij toestemming gaf om na het eten nog een uurtje door te gaan. De organisatie was erg te spreken over de vele jeugd die aanwezig was en de manier waarop zij hun bijdrage leverden aan deze mooie dag.

Meer berichten