Burgemeester Keijzers benoemd tot eredeken

Gilde Sint Sebastiaan Oirschot kent een eeuwenoude traditie dat de burgemeester van Oirschot bij hen wordt geïnstalleerd als eredeken.

Oirschot - Tijdens de viering van de Patroonsheiligedag, Sint Sebastiaansdag op 20 januari, vonden 5 installaties plaats in gildehuis 'Hof van Solms' in de Koestraat in Oirschot. De installatie van vier nieuwe gildebroeders en de installatie van burgemeester mevrouw Judith Keijzers - Verschelling als eredeken van gilde Sint Sebastiaan. De traditie dat de burgemeester van Oirschot eredeken wordt van Gilde Sint Sebastiaan Oirschot, gaat terug tot 1896, toen Johan Breton van Lith eredeken werd van het gilde. Dat werd ook verwoord door archivaris van het gilde Piet Machielsen tijdens zijn traditionele voordracht tijdens de feestvergadering, waarin een opsomming van alle 9 eredekens sinds 1896. Na 122 jaar wordt dat nu dus, voor het eerst, een vrouw. Na installatie van de eredeken werden Grard Smetsers, Dirk van Kollenburg, Cees Hems en Noud van de Ven in het bijzijn van naaste familie geïnstalleerd als gildebroeder van het gilde. Zij zorgen daardoor voor vernieuwing van het Gilde. Nadat nieuwe leden tijdens een ledenvergadering gedurende het jaar worden 'bijgestemd', zijn ze direct volwaardig lid maar de installatie is altijd tijdens de Patroonsheiligedag, ook wel teerdag genoemd.

Daarna volgde de huldiging van jubilarissen: Hans Megens en Stijn Nuyens: 25 jaar lid, Hans van Nooijen 40 jaar lid en Wim van den Biggelaar, die 45 jaar lid is van de overheid (het bestuur) van het gilde en in maart 2018 zal terugtreden. De dag was om 09.00 uur gestart met een H. Mis aan het gilde-altaar van Gilde Sint Sebastiaan in de Sint Petrus basiliek.

Meer berichten