Met Yankee Doodle Dandy zet toneelvereniging Rond den Torre haar 31e voorstelling op de planken. Regisseuse is Toos Habraken, acteurs zijn Helmy Berkers, Dorien van der Hamsvoort, Ans Roefs, Johan Roefs, Piet Roefs en Riet Reijnen. Christien van der Merwe ontbreekt.
Met Yankee Doodle Dandy zet toneelvereniging Rond den Torre haar 31e voorstelling op de planken. Regisseuse is Toos Habraken, acteurs zijn Helmy Berkers, Dorien van der Hamsvoort, Ans Roefs, Johan Roefs, Piet Roefs en Riet Reijnen. Christien van der Merwe ontbreekt. (Foto: Rens van Ginneken)

Yankee Doodle op zijn Sporrings

De familie Flodder is er niks bij en er wordt wat over en weer gegromd, met name door de dames van de familie in Yankee Doodle Dandy. Toch valt er ook nog heel wat te lachen bij dit klassieke blijspel. Hiermee zet toneelvereniging Onder den Torre alweer haar 31e (!) productie op de planken. De Merode is 'the place to be' op 1, 2 en 3 februari.

Spoordonk – "De vrouwen in dit stuk hebben het werken niet uitgevonden, zullen we maar zeggen, de zoon en de schoonzoon draaien eigenlijk voor alles op. Als dan de zus van de schoondochter uit de Verenigde Staten overkomt en op de flirttoer gaat, heb je de poppen aan het dansen en dat draait erop uit dat er ineens een crematie is…", onthult Toos Habraken met een lach. De regisseuse kent de spelersgroep van haver tot gort, want de meesten spelen al tientallen jaren mee bij Rond den Torre. Zo ook Johan Roefs. "Ja de mannen hebben het zwaar te verduren in dit stuk: de strijkplank staat er niet voor niks, zeg maar", geint hij. Een mannelijke #MeToo lijkt geboren in Spoordonk. Deze toneelclub is al decennia gespecialiseerd in kluchten en blijspelen. Ans Roefs over het spelen bij Rond den Torre: "Het kost natuurlijk aardig wat tijd met repeteren, maar vooral met het leren van je tekst. Toch is het vooral heel gezellig!"

Er wordt fanatiek geoefend in Den Deel, de uitvoeringen zijn altijd in De Merode. Toos vertelt: "De uitvoeringen zijn ook altijd ongeveer uitverkocht." Over dit stuk, Yankee Doodle Dandy: "Het is een mooi toneelstuk in vier korte bedrijven. Ik heb er vrij lang naar moeten zoeken. Er zijn niet veel stukken voor vier vrouwen en twee mannen." Actrice Riet Reijnen ziet het stuk wel zitten. "Het leent zich er wel voor om te spelen op de lach. Dan kunnen we onderling een beetje "kwallen" en er nog een schepje bovenop doen", lacht ze. De club is vooral gezellig en gemoedelijk, maar toch is er de laatste tijd ook wat zorg. Toos legt uit: "Er zijn de laatste jaren wat spelers gestopt en na deze productie stoppen er weer enkele. We zoeken dus dringend nieuwe mensen, want anders wordt het eigenlijk ondoenlijk." Dus, liefhebbers van toneelspelen: meld jullie bij Toos Habraken! En dan wordt er gerepeteerd. De wind huilt om Den Deel, maar de acteurs spelen onverstoorbaar verder. De stukjes beginnen op hun plek te vallen, de tekst zit steeds beter en er wordt mooi op elkaar ingespeeld. Op zijn 'Sporrings' natuurlijk. De voorstellingen op 1,2 en 3 februari beginnen om 20 uur. Kaarten à 8 euro verkrijgbaar bij Den Deel,
De Merode en bij Toos Habraken aan de Stapakker 28 in Oirschot.

Meer berichten