Vuurtje?

Wapenwedloop

'Negenvijftig doden, ruim vijfhonderd gewonden, Viva Las Vegas! Het is maar goed dat de Amerikaanse wetgeving zo ruimdenkend is over wapenbezit. Zo kan elke staatsburger zich tenminste wapenen tegen dit geweld. Anders waren er vast nog veel meer doden gevallen…' Mijn vriendin schrikt: 'Wat een cynische opmerking. Er zijn ook heel veel, héél lieve Amerikanen.' Ze kan het een beetje weten want ze is er een paar langere periodes geweest en natuurlijk heeft ze gelijk. Niet elke Amerikaan is Billy the Kid en mijn opmerking was inderdaad cynisch. 'Probeer maar eens niet cynisch te worden. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen? Het zal je kind maar wezen', werp ik nog tegen.

Wij zullen hier nooit kunnen vatten wat voor enorme waarde veel Amerikanen hechten aan vrij wapenbezit. Dat zit gebed in de historie van het Wilde Westen, je moeten wapenen tegen de boze grizzly en de nog bozere Apache, die zijn grond verloren zag gaan in de tijden van Generaal Custer en Sitting Bull. Het kon knap eenzaam, maar ook knap gevaarlijk worden rond het Kleine Huis op de Prairie. Maar het belang van vuurwapens schoot compleet door. Wat heb je in de steden aan semi automatische wapens, die ook nog vrij eenvoudig volledig automatisch zijn om te bouwen? De doorgedraaide accountant in Las Vegas had acht zware wapens en honderden kilo's munitie zijn hotelkamer binnen gesjouwd. Wat heeft dat nog te maken met het recht op zelfverdediging? En wordt het veiliger als iedereen een Colt op het nachtkastje heeft liggen, of wordt het dan juist linker, als papa een keer te amicaal was met Jack Daniels?

Amerikanen kunnen vrij spastisch doen over softdrugs, maar wapenwinkels zijn er net zo gewoon als schoenenzaken. De wapenindustrie heeft er natuurlijk alle belang bij om dat in stand te houden. Bijvoorbeeld door angst te zaaien. De NRA is berucht: talloze politici hebben ze in hun zak. Op dit moment loopt er zelfs een lobby om ook geluiddempers te legaliseren. Dat lijkt me wel goed. Dan zullen de salvo's bij een volgend festival in ieder geval niet meer zo irritant boven de muziek uit ratelen. Ai, word ik weer cynisch. Sorry.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox