De expo ‘Dimensies’ van Jan Radersma en negen andere kunstenaars (waaronder ook enkele uit Oirschot) loopt nog tot 22 oktober. Elke zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur te bezichtigen.
De expo ‘Dimensies’ van Jan Radersma en negen andere kunstenaars (waaronder ook enkele uit Oirschot) loopt nog tot 22 oktober. Elke zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur te bezichtigen. (Foto: Rens van Ginneken)

Nieuwe geschiedenis op oude drager

Met de expositie 'Dimensies' in Museum Kruysenhuis gaat de Oirschotse kunstenaar Jan Rademakers de verbinding aan met negen collega's. Het werk van Radersma heeft de neiging zich met kleine weerhaakjes in je brein vast te zetten. De balans tussen landschap en abstract, in een ingetogen palet, is van een betoverende subtiliteit, als een droom die je net niet meer kan grijpen, aan de rafelrand van de nacht.

OIRSCHOT - Over de reden om zijn expositie met negen andere kunstenaars in te richten kan Jan Radersma kort zijn. 'Ik ben niet zo van de thema's, maar ik ken wel veel andere kunstenaars. Puur gevoelsmatig heb ik er een aantal benaderd, bij wie ik het idee heb dat hun werk goed met dat van mij zou matchen in deze ruimte. Sowieso vind ik het prettig om met andere kunstenaars de dialoog aan te gaan over elkaars werk.' Het gelaagde werk van Radersma lijkt bijna als vanzelf de ruimte in het Kruysenhuis te vullen, samen met dat van Willemijn van Dorp of Frank Eerhart bijvoorbeeld. Het fragiele ruimtelijke werk in brons van Ria Franc neemt met een bescheiden vanzelfsprekendheid de middenruimte in en zelfs de 'computerkunst' van Jan van den Dungen past naadloos in het geheel. Radersma's partner, Iety Joris maakte een bijzondere brochure bij de expositie, van losse ansichtkaarten, bijeengebracht in een plexiglas behuizing.

Indonesië & Friesland

Radersma kwam in 1953 naar Nederland vanuit Indonesië. Ooit stond hij nog met één been in de Gordel van Smaragd en met het andere in ons kikkerland. 'Het was niet traumatisch of zo, maar ik nog graag een keer terug zou willen naar Indonesië. Nog altijd is het ingetogen coloriet van bijvoorbeeld Bali terug te vinden in het werk. De horizon die bijna altijd een prominente plek inneemt is weer eerder een Friese einder. Ik ben geregeld in Friesland te vinden, daar liggen óók weer familieroots.' Over zijn werkwijze: 'Hoe mijn werkdag eruit ziet? Een drama! Soms zit ik drie dagen te turen, dan werk ik weer drie dagen onafgebroken door. Je ziet dat ik vrijwel altijd 'oude dragers' gebruik, eerder gebruikt hout of linnen. Daar zit al geschiedenis in. Op dat oude verhaal zet ik mijn nieuwe verhaal. Bijvoorbeeld een figuratief landschap, met abstracte elementen. Om daar de balans in te vinden, dat is vaak een echte worsteling! En wanneer het af is? Dat is een goeie… Soms is het zo af, dat je denkt: was het maar niet zo af. Maar meestal voel ik het als vanzelf aan, als met het vertellen van een verhaal: als het afgelopen is, dan stop je.'

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox