Column Rens

De column van Rens: Vuurtje?

Geef acht

De Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) leek mij als 18-jarige de weg naar een vredelievender maatschappij. Een jaar later ging ik zelf alsnog als dienstplichtige het leger in, als een soort tussenjaar. Ook backpacken, maar dan echt. Gaandeweg daagde bij mij het besef dat het leger niet mijn ding was, maar helaas wel een noodzakelijk instituut. We leven helaas niet in een lieve Teletubbywereld. Er zijn nu eenmaal schurkenstaten, machtswellustelingen en grensconflicten. Kortom: pacifisme is een mooi streven, maar als de poep de ventilator raakt, kun je er maar beter voor zorgen dat we militair wel zijn voorbereid.

Pacifisme heeft in ons zuinige landje vaak nogal een krenterige achtergrond. Dat was zo ten tijde van Wilhelmina, toen de nazi's aan de grenzen stonden en dat lijkt nu ook het geval. Minister Jeanine Hennis is natuurlijk eindverantwoordelijke inzake het verschrikkelijke ongeval met een mortiergranaat die in 2016 de militairen Kevin Roggeveld en Henry Hoving in Mali het leven kostte. Slechte kwaliteit munitie, slecht getest, verkeerde opslag. Fout op fout. Valt het alleen Hennis aan te rekenen? Al decennia werd er onder zeer verschillende regeringen stelselmatig en hard gesnoeid in de krijgsmacht. Zodat ons defensieapparaat er nu op veel onderdelen niet echt slagvaardig meer voor staat. Maar ons land wil wel graag een grote broek aantrekken. Bij vredesmissies bijvoorbeeld zeggen we (gelukkig) niet graag nee tegen de VN. Maar je kunt ons leger niet op soms levensgevaarlijke missies sturen met een gummiknuppel en een bonnenboekje, zoals destijds in Srebrenica, of zoals in 2016 in Mali met verroestte munitie.

Onze militairen zullen, als dat hen gevraagd wordt, ook in de toekomst weer hun leven voor dat van anderen in de waagschaal stellen. Daarom mogen zij op zijn minst verlangen dat ze goed materiaal meekrijgen in gevaarlijke buitenlanden. Het wordt tijd dat wij Nederlanders zélf, in wiens naam zij hun schuttersput graven, eens voor onze militairen gaan staan en zeggen: geef acht aan deze mensen, zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, met fatsoenlijke spullen bijvoorbeeld.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox