Column Marina

Column Marina: C'est la Vie

Toen wederhelft en ik het schooladvies van oudste naar beneden wilden bijstellen zodat zij in aanmerking kon komen voor kleinere klassen en extra begeleiding trok menigeen zijn wenkbrauwen subtiel omhoog. Een niveau lager terwijl ze hoger kan? Hoe idioot is dat?

Toch zeiden ons verstand en gevoel dat het de juiste beslissing was om de grote overgang van een veilige basisschoolperiode naar 'de boze buitenwereld' te verkleinen. Niet dat de vier jaren op het middelbaar onderwijs van een leien dakje zijn gegaan, maar ze heeft haar diploma wel op zak omdat de lesstof makkelijk te verhapstukken was en dochterlief daardoor alle zeilen bij kon zetten om andere soms niet wenselijke prikkels het hoofd te bieden. Dat kostte en kost al genoeg kruim want tegenwoordige tijd moet 'onze jeugd' voldoen aan honderduizenden idealen.

Documentairemaakster Sanne Kooiman - waarvan afgelopen week 'Stress to Impress' in première ging - vindt dat eveneens. Zij laat met deze documentaire zien dat veel jongeren een enorme prestatiedruk ervaren en te kampen krijgen met een burn-out of andere psychische problemen. Jeugdzorg wordt niet voor niets overstelpt met hulpvragen. De oorzaak ligt voor een (groot) deel bij de ouders. Ai…! Hoe confronterend is dat? Natuurlijk wenst heimelijk elke vader en moeder voor zijn/haar telg een goddelijk lichaam, mooie kop, interessante studie en een goedbetaalde baan? En als hij of zij dan minstens twee keer per week naar de sportschool gaat of sterspeler is op het voetbalveld, verantwoorde sociale contacten heeft en huishoudelijke karweitjes zonder tegenstribbelen uitvoert is de opvoedmissie hélemaal glansrijk geslaagd. Maar dit volmaakte plaatje is een utopie, super onrealistisch en bijna misdadig om te verlangen van een kind.

Hoewel ik heus niet vrijuit ga en gaandeweg bepaalde verwachtingen heb moeten bijstellen is het mijn streven nooit geweest om van oudste, middelste en jongste geniale kinderen te maken. Wat overigens niet wil zeggen dat zij geen druk ervaren omdat namelijk van buitenaf nog genoeg invloeden op hen afkomen die diepe onzekerheid en een beschadigd zelfvertrouwen tot gevolg hebben.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox