Column Rens

Rens van Ginneken

Brabants
kwartiertje

Als ik een béétje een geletterde boef was, dan wist ik het wel. Dan dumpte ik mijn drugsafval op Landgoed Baest, overviel ik een oud vrouwtje op de Spoordonkseweg, jatte ik een Jaguar aan de Notel, gaf ik een illegaal dancefeest bij de Westelbeerse kapel en toonde ik als dagafsluiting misschien nog wel mijn edele delen aan argeloze wandelaars bij het Wit Hollandven. Want ook de crimineel heeft het gewoon in het Eindhovens Dagblad kunnen lezen. In onze regio wil het de politie maar niet lukken om na een 112-telefoontje binnen de norm van een kwartier op de plek des onheils te zijn. In zestien van de 22 Oost-Brabantse gemeentes in ieder geval niet.

Of de cijfers helemaal betrouwbaar zijn? In een qua inwonertal met Oirschot vergelijkbare plaats als Sint-Oedenrode is de score 'op tijd na melding' een verbluffende honderd procent. Maar daar werden ook maar drie (!) 112-tjes geregistreerd. Cijfers die alleen worden geëvenaard door Nova Zembla, waar de telefonie nog niet helemaal op orde is en door Siciliaanse gemeenten, waar men illegale affaires liever onderling oplost, dan met tussenkomst van de Hermandad.

Onze gemeente is één van de 'koplopers' in dit verhaal. Met een score van 66,5 % 'op tijd', op 207 meldingen over de eerste helft van 2017, lijkt het me verstandig als we ons bibberend achter de sanseveria's verschuilen, een paar Dobermanns achter de voordeur zetten en, 'American style', de doorgeladen Winchesters onder de boxspring gereed houden. Want we staan er héél vaak minimaal een kwartier alleen voor. In een kwartier kun je een geblindeerd busje al aardig vullen met leuke elektronica of grappige kunstwerkjes en om te vermoeden wat het effect is als je iemand ongestoord vijftien minuten professioneel kunt toetakelen: daar hoef je geen Badr Hari voor te heten. Waar de slechte score aan ligt? Ik weet het niet, maar ik schat dat we hier een enorm groot, heel mooi, maar ook voor Snuf en Snuitje erg interessant buitengebied hebben. Met lekker lange aanrijtijden. Het wachten is op de creatieve criminelen die hun vele Oirschotse kilometers ook nog komen declareren.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox