Column Rens

Rens van Ginneken

Kikker van de kant af duwen

Als ik langs het vijvertje in mijn tuin wandel, klinkt er de laatste maanden steevast een geestdriftig geplons. De kikkers hebben er blijkbaar een goede plek gevonden. De overhangende bomen benemen hongerige reigers en ooievaars het zicht op het groene lekkers daar beneden, terwijl de zonnestralen er toch onderdoor kunnen piepen, zodat mijn koudbloedige vrinden zich op de vijverrand kunnen laven aan de warmte. De laatste keer dat ik er langs liep telde ik in de gauwigheid 44 springende kikkers. Vier keer een groene Raad van Elf. Ineens moest ik denken aan het liedje 'Ik kan geen kikker van de kant af duwen' en ik snapte ineens ook de betekenis, want als er iets geen moeite kostte, dan was het wel om die 44 kikkers van de kant af te krijgen. Dus, als je dat nog niet kon, dan kon je weinig. 'Ze noemen mij een grote nul', zingt het trio ter verduidelijking nog.

Ik zoek het nummer nog eens op. De wondere wereld van Wikipedia en You Tube. Het nummer van het Lowland Trio blijkt ouder dan ik dacht: van 1968 al. Het werd geschreven door niemand minder dan Peter Koelewijn, die vaker komische nummers schreef voor anderen, zoals 'Kom uit de bedstee mijn liefste' voor Egbert Douwe, ofwel dj Rob Out. Ook het melige 'Beestjes', van Ronnie & de Ronnies werd door hem geschreven. Het Lowland Trio scoorde zelf nog met 'Trouw niet voor je veertig bent' en met de carnavalskraker 'Mijn naam is Haas'. Na 1980 wisten ze zelf amper meer kikkers van de kant af te duwen: hits rolden er in ieder geval niet meer uit de koker van het trio. Wat er uiteindelijk van geworden is?

Jarenlang had ik me met enige regelmaat suf geprakkiseerd over de betekenis van de van de kant af geduwde kikkers. Of het echt een bestaand gezegde was weet ik niet. Maar het moeiteloos laten springen van de groene rakkers maakte het mooi inzichtelijk. Niks zo mooi en effectief als proefondervindelijk leren. Je moet wel een ontzettende zelfkikker zijn om daar niet voor open te staan.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox