Mark van den Heuvel aan het werk in Atelier 17, aan de Sint Jorisstraat 17. Op de achtergrond levenspartner en spreekbuis Marian Smolders. Vanaf 3 september is zijn overzichtsexpo ‘Zoektocht’ geopend.
Mark van den Heuvel aan het werk in Atelier 17, aan de Sint Jorisstraat 17. Op de achtergrond levenspartner en spreekbuis Marian Smolders. Vanaf 3 september is zijn overzichtsexpo ‘Zoektocht’ geopend. (Foto: Rens van Ginneken)

Mark brengt al 10 jaar perfectie zonder woorden

MIDDELBEERS - Het publiek mag het gewoon zelf zien, voelen en ervaren. Zonder in een richting gestuurd te worden met uitleg of titels bij het werk. Mark van den Heuvel toont in Atelier 17 vanaf zondag 3 september een overzicht van zijn werk van de eerste tien jaar van zijn kunstenaarschap. Werk waarin op bijzondere wijze ruimtelijkheid, grafisch inzicht, meubelvakmanschap en een gigantische materiaalkennis samenkomen. Met altijd een onontkoombare hang naar perfectie, in een fragiel samenspel tussen kwetsbaarheid en schoonheid.

Een Momentje van Mark van den Heuvel toont een perfect rijtje kogels, met daarbij één rood druppeltje. Schrijnend, ontroerend. Een liggende torso, een zogenaamd Pixelbeeld, is pure erotiek, een ander Pixelbeeld lijkt een moderne crucifix, met een Christus die het hoofd wegdraait, niet meer bij machte om alle aardse shit te aanschouwen. Maar dat is mijn interpretatie. Mark van den Heuvel: "Ik wil niets vertellen of duiden, alleen maar laten zien." Hij vindt het lastig om zelf te vertellen over zijn werk. Gelukkig is daar echtgenote Marian Smolders. Zij vertelt over de Momenten, zorgvuldig bij elkaar gebrachte voorwerpen in een kader: "Daardoor komt het onderwerp vaak extra tot bloei. Als het onderwerp kwetsbaar voelt, komt er als vanzelf glas voor. Maar tegenwoordig laat Mark de omlijsting ook vaak weg." Van den Heuvel lacht: "Ik ben uit de lijst gekomen!" Dit resulteerde in zijn Verbindingen, waarbij wederom de schoonheid en kwetsbaarheid van materialen zijn inspiratiebron is.

"Van het begin, toen Mark nog op de Kunstacademie zat, ben ik eigenlijk zijn spreekbuis geweest. Hij wordt gedreven door perfectie, zonder woorden. Hij ziet de schoonheid van oude materialen en plaatst ze in een nieuwe dimensie", vertelt Smolders. De jubileumexpositie 'Zoektocht' wordt museaal ingericht, met een selectie beelden, Momenten en Verbindingen. "Minder is meer", aldus Van den Heuvel. Waar zijn ontwikkeling heengaat? "Ik weet het niet. Het is ook echt een zoektocht, om mooie dingen te kunnen blijven maken. Mijn Pixelbeelden zijn me goed bevallen, maar ik wil daar ook niet in blijven hangen. Dan wordt het een kunstje. De uitdaging moet blijven, in mijn hoofd ben ik steeds op zoek, het creëren blijft een levensbehoefte."

Expositie 'Zoektocht' over tien jaar kunstenaarschap van Mark van den Heuvel, is te bezichtigen vanaf zondag 3 september tot 8 oktober in Atelier 17, aan de Sint Jorisstraat 17 in Middelbeers. Zaterdag/zondag 11.00 tot 17.00 uur, maandag tot vrijdag 19.00 tot 22.00 uur. Zie ook www.markvandenheuvel.eu

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox