Aankondiging van een dreigend faillissement in 1982. Fotograaf Jelte Homburg won hier destijds een prijs in de Zilveren Camera-wedstrijd mee.
Aankondiging van een dreigend faillissement in 1982. Fotograaf Jelte Homburg won hier destijds een prijs in de Zilveren Camera-wedstrijd mee. (Foto: Jelte Homburg)

Grip op historie in 1.000 fragmenten

Het is al gekkenwerk genoemd. Monnikenwerk ook. En een encyclopedie bij de hedendaagse geschiedenis.

NATIONAAL - Journalist Klaas Salverda schreef een testament: Het Testament van de pers. In 1.000 fragmenten, opgetekend vanuit het werk van 600 collega-journalisten in kranten over de afgelopen 40 jaar. Salverda was zelf jarenlang dagbladjournalist en maakte het 'allemaal van dichtbij mee'. Maar hij wilde objectief weten waar we nu staan en hoe we in deze verwarrende tijd zijn terechtgekomen.

Vol vragen

Net als kerken, bonden en partijen fungeerden dagbladen jarenlang als richtingwijzers in het leven van mensen. Maar de oplages van papieren kranten, en dan vooral dagbladen, lopen hard terug. Een bijzondere ontwikkeling. Want intussen zitten veel mensen vol vragen. Hoe gaat het met mijn werk? En met de hypotheek van m'n kinderen als ze geen vaste baan hebben? Met de vluchtelingenstromen? En al die aanslagen veraf en dichtbij?

Testament van de pers kent een heel positieve ondertoon. Wat hébben we al over veel dingen ingezeten en wat is het toch vaak goed gekomen! Daarom is het boek in de eerste plaats een feest van herkenning. Want het gaat over onze eigen concrete geschiedenis. Het nodigt daarbij uit om eigen meningen nog eens tegen het licht te houden. Of om zelf het verhaal af te maken. Tijdens het lezen en bladeren voel je dat je weer een beetje greep op de samenleving krijgt.

Actuele relevantie

Uitgeverij Eburon over het boek: 'Dit boek mag met recht een testament genoemd worden: het hoog informatieve werk is een zeer interessante uitgave. Salverda heeft intensief archiefonderzoek uitgevoerd en daarmee de basis gelegd voor een bijzonder naslagwerk. Testament van de pers werpt licht op gebeurtenissen in het verleden. Maar deze hebben zeker ook actuele maatschappelijke relevantie. De journalistieke ervaring van Salverda zorgt ervoor dat hij erin geslaagd is om alle informatie te verwerken tot een samenhangend geheel.'

Anderen over…

Elsevier: 'Eigenlijk is het gekkenwerk, dit boek. Maar het is goed dat iemand het heeft verricht.' Villamedia: 'Je kunt uren op deze zolder doorbrengen en genieten van citaten, observaties en andere wijsheden.' Frits Spits (Kro-Ncrv): 'Een práchtig boek met indrukwekkende citaten.'

608 pagina's; € 34,90, incl. verzendkosten.

testamentvandepers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden