Brouwer Frans Schamp van brouwerij Vandeoirsprong proost de gouden tripel met zijn team
Brouwer Frans Schamp van brouwerij Vandeoirsprong proost de gouden tripel met zijn team

Vandeoirsprong met drie medailles in de prijzen in Dutch Beer Challenge 2021

Oirschot - Vol spanning werd er afgelopen woensdag in brouwerij Vandeoirsprong uitgekeken naar de uitslag van de Dutch Beer Challenge 2021. Brouwer Frans Schamp en zijn team waren immers vorig jaar al in de prijzen gevallen met hun tripel. Die eerste plek werd met een jaar verlengd, daarnaast kwamen er nog twee bieren met een podiumplek bij.

Door Rudi Muller

Schamp vertelt: “Vorig jaar wonnen we goud voor onze tripel. Niet alleen is dat mijn favoriete bier, het is ook het meest traditionele bier en dus een mooie prijs om in ontvangst te mogen nemen. Dit jaar wonnen we ook goud met ons nieuwe blond bier én een bronzen medaille voor ons amberbier.” De eerste editie van de Dutch Beer Challenge vond in 2015 plaats in Rotterdam. Sindsdien groeide de wedstrijd uit tot een van de belangrijkste bierevenementen van Nederland. 

Volgend jaar leggen we de lat nog hoger

Dit jaar deden er zo’n 150 brouwerijen mee, die samen 539 bieren instuurden. Deze worden door kenners vervolgens blind beoordeeld op geur, het brouwproces, uiterlijk en natuurlijk de smaak. Brouwerij Vandeoirsprong doet mee in de categorieën voor klassieke bieren. Frans: “Tegenwoordig zie je veel van die moderne bieren met allerlei toevoegingen maar ik ben een ambachtelijk brouwer, wij werken hier met granen, hop en gist.” Hij vervolgt: “Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar de gasten, vanuit hen is ook ons nieuwe blond bier wat nu dus gewonnen heeft ontstaan. Er was zoveel vraag naar, dat we ermee aan de slag zijn gegaan. Het is een bier geworden wat iedereen lekker vindt. Het is niet te extreem en je kunt het blijven drinken. Zo is er voor elk moment een goed biertje.” Buiten dat Frans technisch gezien een ware bier-expert is, verraadt de manier waarop hij erover vertelt ook zijn enorme passie voor het vak: “Wanneer ik hier in de zomer over het terras loop en al die mensen zie genieten van onze bieren… blijer kan je me niet maken.” Dat de uitverkiezingen niet onopgemerkt zijn gebleven, merkt men bij de brouwerij goed. Op Hemelvaartsdag is er daarom extra gebrouwen en ook op het moment van het interview, rollen de flesjes in veelvoud over de lopende band om gebotteld te worden. Tijdens dit proces komen we de rest van het team tegen. Nadine en Elise zijn hard aan het werk en dat de appel niet ver van boom valt blijkt als ook Frans’ zoon Bas tot het team behoort. Ondanks de successen, heeft brouwerij Vandeoirsprong niet de ambitie om een massaproduct te maken. Frans: “Je ziet tegenwoordig vaak dat als een brouwerij wat leuke bieren brouwt, er direct een grote brouwerij instapt en de boel opkoopt. Wij zitten hier met een moderne brouwerij op een historische locatie waar al 400 jaar bier wordt gebrouwen en dat blijven we onafhankelijk doen.” Voor nu mag men aan de Koestraat een jaar lang roepen dat ze de beste zijn, volgend jaar ligt de lat vanzelfsprekend nog hoger.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden