Tobias en Sven met hun Land Rover
Tobias en Sven met hun Land Rover (Foto: )

‘De reislust bleef kriebelen’

Oirschot -Zo’n vijf jaar geleden speelde Oirschottenaar Tobias van Krieken met het idee om te gaan reizen. Hij plaatste een oproep en kwam in contact met Sven van Raaij uit Voorthuizen. De twee spraken een aantal keer af en besloten samen het avontuur aan te gaan. Indertijd werden al 26 landen aan gedaan, inmiddels staat de teller op 34.

Door Rudi Muller

Tobias vertelt: “Na deel 1 van onze reis, in 2017, hadden we de smaak te pakken. Uiteraard moest er eerst weer gewerkt worden, maar eind 2019 ontstond het plan om het daaropvolgende voorjaar naar Zuid-Amerika te vertrekken. Helaas gooiden de maatregelen rondom COVID-19 roet in het eten en werd het plan on hold gezet.” Sven vult aan: “De reislust bleef echter kriebelen, dus keken we naar andere opties. Binnen Europa hadden we ook nog niet alles gezien, Scandinavië bijvoorbeeld hadden we vorige keer vanwege de kou over moeten slaan.” Zo togen de twee via Denemarken naar Noorwegen. Tobias: “Daar was van corona nauwelijks sprake. Er waren weinig maatregelen, maar vanwege de situatie in andere landen ook weinig toeristen. We hebben daar het geluk gehad verschillende trekpleisters te kunnen bezoeken waar je normaal drie kwartier in de rij moet staan en waar nu niemand was.” 

De beelden worden online gedeeld via ‘Rafiki on Tour’

Toen het winter werd, gingen ze met de vogels mee naar het zuiden om te belanden in Portugal. Het duo reist met een omgebouwde Land Rover Defender, slaapt in een daktent en beschikt over verschillende handige gadgets. Zo hebben ze tijden dat het drinkwater uit de rivier wordt gehaald en door hen zelf wordt gefilterd en een zonnepaneel dat hen van stroom voorziet. Als natuurliefhebbers gaan zij voor wandelingen in de bossen of het uitzicht op een bergketen. Tobias: “De wagen waar we mee reizen, maakt het mogelijk om op plekjes te komen die voor bijvoorbeeld campers niet haalbaar zijn. Als wij in de bergen een mooi weggetje omhoog zien, slaan we gewoon af.” De prachtige beelden die dit oplevert, houden ze niet voor zichzelf. Rafiki on Tour is actief op verschillende social media en post zowel foto’s als filmpjes die ze editen tijdens regenachtige dagen. Sven: “Het is tof als je hoort dat andere mensen genieten van onze beelden. We krijgen zelfs berichtjes van mensen die hun reis aanpassen omdat ze mooie plekken op onze foto’s hebben gezien.” Momenteel zitten de twee vrienden in de buurt van Valencia en zijn ze na een kleine dertigduizend kilometer ruim acht en een halve maand onderweg. Over niet al te lange tijd, volgt er een terugkeer naar Nederland. Waar Sven het even voor gezien houdt, wil Tobias graag verder. Voor 2022 is hij dan ook op zoek naar een nieuwe reisgenoot (M/V) die samen met hem Zuid-Amerika of een ander continent wil bezoeken. Geïnteresseerden kunnen zich melden via een berichtje op hun Instagrampagina Rafiki on Tour.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden