Weer kan de gouden editie van de Pinksterfeesten helaas niet doorgaan. Het bestuur poseert op het feestterrein met waar het allemaal om draait: de schoolbus.
Weer kan de gouden editie van de Pinksterfeesten helaas niet doorgaan. Het bestuur poseert op het feestterrein met waar het allemaal om draait: de schoolbus. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Helaas pindakaas, op naar 2022 dan!’

Westelbeers – Het is altijd de happening van het jaar in het kleine Westelbeers, maar uitgerekend de extra feestelijke vijftigste editie van de Pinksterfeesten kan nu door corona al voor het tweede jaar niet doorgaan. De Westelbeerse schoolbus blijft gelukkig wel rijden. Heel jammer, vinden de mensen van het bestuur, maar ze verliezen nog zeker niet de moed. Volgend jaar beter, is het credo.

Door Rens van Ginneken

“Of het nu volgend jaar of over drie jaar weer kan: we houden dan tóch altijd de vijftigste editie van de Pinksterfeesten”, relativeert bestuurslid Eddy Smolders met een lach. Vorige week trok de gemeente de vergunning voor het populaire jaarlijkse evenement in. “Dat ging in goed overleg met de gemeente, zoals altijd trouwens”, zo vertelt voorzitter Rob van Beers.

Rommelmarkt

“Voor de categorie waarin wij vallen, zijn evenementen voor publiekelijk vermaak pas op zijn vroegst weer op 1 juli toegestaan. Het is voor iedereen balen: voor het vaak trouwe publiek van de muziekavonden en de fameuze rommelmarkt. Ook voor ons natuurlijk, want ook als het niet doorgaat heb je nog best veel werk. Maar bij de pakken neerzitten zit niet zo in onze aard”, aldus van Beers.

Veel begrip

“De tentbouwer, alle leveranciers en de artiesten reageerden begripvol”, vertelt Smolders. “Het scheelt natuurlijk wel dat er nu ook een overheidsmaatregel aan ten grondslag ligt. Er is nog wel naar kleinere, coronaproof alternatieven gekeken, om ons publiek te blijven binden, maar er is eigenlijk niks mogelijk dat een beetje raakvlak heeft met de Pinksterfeesten. Ook een pannenkoekenmiddag of speurtocht wordt door de gemeente afgeraden. Een teleurstelling natuurlijk, omdat we de gouden editie vorig jaar ook al moesten cancelen. We hadden toen al een mooi jubileumprogramma staan en er was zelfs een professionele film over de Pinksterfeesten gemaakt. Nu schuiven we dus wéér een jaar door: het is niet anders.”

Er kon niks dat raakvlak heeft met de Pinksterfeesten

Iedereen helpt

In 1971 al werden de eerste Pinksterfeesten gehouden, als middel om de schoolbus te financieren die de Westelbeerse jeugd dagelijks naar de basisschool rijdt. Waar andere grote evenementen van het toneel verdwenen, bleven de Pinksterfeesten in het kleine dorp decennia lang bestaan. Duizenden bezoekers vonden de weg naar de gezellige feestavonden en de grote rommelmarkt. Om de kosten te drukken helpt vrijwel heel Westelbeers mee, achter de bar, in de garderobe, of bij het toezicht.

Schoolbus

De Westelbeerse schoolbus was er altijd goed mee. In 2019 werd zelfs nog een fonkelnieuwe bus aangeschaft. Paniek over het voortbestaan van dit stukje zelf geregelde leefbaarheid is er nog niet echt. Smolders vertelt: “De schoolbus is voorlopig nog niet in gevaar. Maar verzekering, onderhoud en belasting lopen wel door. Ook als er geen kinderen worden vervoerd, zoals vorig jaar met de schoolsluiting. Het moet liever niet nog jaren duren voor we weer de Pinksterfeesten kunnen houden.”

Gouden feestje

“We kunnen ons er heel druk over maken, maar we zitten wereldwijd in hetzelfde schuitje. Het is niet leuk, maar er zijn ergere dingen, zoals mensen die er door corona niet meer zijn bijvoorbeeld. Dit valt gewoon in het hoofdstuk ‘helaas pindakaas’. Volgend jaar hopen we weer iedereen te mogen ontvangen en er weer volle bak tegenaan te kunnen. Met dat gouden feestje natuurlijk”, zo besluit Van Beers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden