De Buitenschoolse Opvang (BSO) mocht vorige week weer open, na maanden van sluiting. De kinderen genieten er weer van.
De Buitenschoolse Opvang (BSO) mocht vorige week weer open, na maanden van sluiting. De kinderen genieten er weer van. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Ouders, kinderen, wij: iedereen blij!’

Middelbeers – Half december gingen de basisscholen weer open, maar de BSO’s moesten vanwege de coronamaatregelen gesloten blijven. Dit vaak tot groot verdriet van ouders en kinderen. Toen na vele maanden afgelopen week de opvanglocaties weer open mochten, waren er dan ook eigenlijk alleen maar blije gezichten. Zo ook bij BSO Bikkel, locatie basisschool De Beerze in Middelbeers.

Door Rens van Ginneken

Dinsdagmiddag, half vier. Volop actie op het schoolplein van bs De Beerze. Kinderen rennen over het plein, buitelen in de speeltoestellen en er wordt veel gelachen. Op de achterspeelplaats bij de onderbouw idem. Lachende snoetjes op de glijbaan en bij de zandbak. Wat opvalt is het lint dat daar de speelplaats in tweeën deelt. Manager van de opvang Lotte Smolders legt uit: “We houden, net als op de basisschool zelf, de kinderen steeds zoveel mogelijk in dezelfde ‘bubbel’, waarmee we het risico op besmettingen verkleinen. Kinderen van de ene klas aan de ene kant van het lint, van een andere klas aan de andere kant. Vriendjes uit verschillende klassen kunnen dan niet spelen met elkaar, maar wel praten natuurlijk.”

Vanaf 15 december gingen de basisscholen weer open, voor de tweede keer sinds het uitbreken van de corona. De BSO’s mochten vanaf half december echter alleen noodopvang draaien, zo vertelt Lotte. “Daar werd ook veel gebruik van gemaakt. Zo konden ouders met cruciale beroepen hun kinderen nog brengen. Je merkte in deze periode goed dat het lastiger was om iets voor de kinderen te ‘regelen’ dan in de eerste lockdown. De rek was er meer uit. Soms raakte er een kind thuis in de verdrukking: daar probeerden we dan toch maatwerk in te bieden.”

Geen misbruik gemaakt

Schooldirecteur Henri Kempenaars herkent die situatie. “Ook voor de school gingen we er op die manier mee om en soms kom je schrijnende dingen tegen, zoals een kind dat me huilend opbelde, met de vraag of hij alsjeblieft niet naar school mocht, want ‘mijn oma snapt mij niet’. We doen natuurlijk wat we kunnen en ik heb ook niet het idee dat er misbruik is gemaakt van de ruimhartigheid.” Lotte vult aan: “Als ouder en kind allebei aangeven dat het erg nodig is om toch te komen, dan ben je zeker meer geneigd om ter wille te zijn.”

Nog meer samen-gevoel bij school en BSO merkbaar

In de maanden van de sluiting probeerde BSO Bikkel toch de binding met de ouders en de kinderen te onderhouden met een drive-through met een leuk pakketje en een online bingo. “Maar nu de opvang weer open is genieten we er volop van: vanuit het sociaal-emotionele belang is het toch goed als we elkaar weer écht kunnen zien. Hopelijk gaan we weer snel terug naar het ‘normaal’ dat we kenden.”

Dichter bij elkaar

De BSO volgt in de maatregelen dezelfde lijn als de school. Waar voor De Beerze bijvoorbeeld geldt, dat als er een kind besmet raakt, de hele klas naar huis wordt gestuurd, geldt dat ook voor de opvang. Dat geeft wel wat meer werk, vertelt Lotte. “Soms moeten we dan ‘s avond ouders nog bellen als hun kind helaas niet kan komen de volgende dag. Binnenkort krijgen we zelftests voor onze medewerkers en vrijwilligers: dat geeft weer wat meer rust.” Door de corona, maar ook door de voorgesprekken over het gewenste Integraal Kind Centrum, is er ook een door BSO en school toegejuichte tendens waar te nemen. “We zijn door de geïntensiveerde samenwerking en het regelmatige overleg dichter bij elkaar gekomen”, constateert Kempenaars. Lotte knikt: “Dat klopt, er is nu echt meer een ‘samen gevoel’. Dat is goed, want wat wij doen heeft effect op school en andersom.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden