Foto:

Bediening

De heropening van de horecaterrassen zal nog niet echt als versoepeling voelen voor de naar lucht happende cafébazen. Er liggen praktische uitdagingen, hoor ik ook in eigen dorp. Hoe hanteer je de afstand op je terrasje en de sluitingstijd van 18.00 uur, als de drank in de man/vrouw is? Toch maar even gaan kijken deze week. Ik heb nu in ieder een pracht van een excuus – een hart onder de riem voor de horeca – voor bij mijn Trappistje.

Het gemis van een terrasje wordt ervaren als één van de grootste beproevingen van deze crisis. Blijkbaar laten we ons een stuk bediening niet graag afnemen. Het heeft ook wel iets moois in de zin van gelijkberechtiging. De loonslaaf met zijn Opel Vectra uit 2004 voelt zich net zo koninklijk bejegend als de captain of industry in zijn Tesla. Al moet je voor dat stukje gelijkberechtiging wel geduld hebben: in Eindhoven geldt voor bepaalde terrasjes een reserveringsplicht, met wachttijden tot in juni blijkbaar.

We hebben deze week het Pim Fortuyn-hondje van een nichtje te logeren. Hij heet Moos en combineert een zelfverzekerde blik met enige zelfoverschatting. Dan mist hij, ondanks die zelfverzekerde blik, een toegeworpen balletje en knalt hij tegen een deurpost bijvoorbeeld. Ik noem hem Mooszkowicz, ook vanwege dat stukje zelfoverschatting. Gisteren bij het uitlaten, had mijn vriendin hem even losgemaakt van de lijn, ondanks mijn bedenkingen daarbij. En inderdaad: toen het beestje weer aangelijnd moest, liet hij zich niet meer pakken. Het is ook een manier om een loos half uurtje op zondagmiddag te vullen natuurlijk. Zette mijn vriendin vijf stapjes in zijn richting, dan zette hij er tien bij haar vandaan, met een blik van: ik heb van jou niks nodig. De truc bleek uiteindelijk: gewoon in de auto stappen en wegrijden zonder hem. Seconden later zat hij al bij mij op schoot. Nog steeds met die zelfverzekerde blik, dat dan weer wel.

Misschien nemen we hem wel mee woensdag, naar het terras, onze Mooszkowicz. Wie weet loopt er ook nog zo’n zelfverzekerd teefje rond en bloeit er wat op tussen Moos en zijn eigen Jinekje. Ook een zelfverzekerd hondje moet soms leren door zijn eigen Waterloo tegen te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden