De mestzak van Arie Reijrink die de stankoverlast zou veroorzaken heeft een inhoud van 4000 kuub.
De mestzak van Arie Reijrink die de stankoverlast zou veroorzaken heeft een inhoud van 4000 kuub. (Foto: )

‘Ziek van buurmans’ mestzak’

Middelbeers/Haghorst -  Bewoners van woonpark Stille Wille in Middelbeers klagen al jaren over stankoverlast van de mestzak van de buurman, net over de gemeentegrens, in Haghorst. Rond oud en nieuw werden er mensen onwel en was de stank zelfs binnen niet te harden. Oirschot verwijst de klagers door naar Hilvarenbeek, maar daar voelen zij zich ‘afgescheept’. De eigenaar van de mestzak stelt dat hij alles doet om overlast te beperken.

Door Rens van Ginneken

Het is mooi landelijk wonen, in park Stille Wille, aan de uiterste rand van de gemeente Oirschot. Vaak is dat een doorslaggevende reden voor mensen om zich op het park te vestigen. Alweer jaren geleden streken om die reden ook Marc van Onzenoort en zijn partner Jeanneke Peeters er neer. Ze snappen dat agrarische activiteit en mestlucht af en toe bij hun woonplek horen. “Maar sinds 2016 vergalt de regelmatig terugkerende stank hier ons hele woonplezier. Vaak dringt het ook met dichte ramen nog binnen en ook op ons terras is het dan niet te harden. Je kunt er ook niet aan ontsnappen, nu helemaal niet meer met het thuiswerken. Soms wordt ik ’s nachts zelfs wakker van de hevige stank. Er zijn al mensen verhuisd vanwege de strontlucht”, aldus Peeters.

Stank met vlagen

De reden voor de overlast volgens het stel: de mestzak van vierduizend kuub van de agrarisch ondernemer Arie Reijrink, een paar honderd meter verderop. “Het probleem zit ‘m waarschijnlijk in de kwaliteit van de zak”, vermoedt Van Onzenoort. “Ik geloof dat hij hem tweedehands gekocht heeft. We zitten met enkele tientallen bewoners die last ervaren in een groepsapp. Ook Arie zelf zit in die app en kwam vaak snel ter plaatse bij klachten over stank. Maar het lastige met stank is: het komt met vlagen, afhankelijk van de wind. Als Arie kwam was het soms net weer even weg. Soms bemerkte hij een lek in een slang en dan ‘fikste’ hij het met wat tape.”

Ook Stille Wille-bewoner Wido de Klein hoort bij de vaste kern van zo’n dertig mensen die geregeld last ervaart. “Een beetje boerengeur hoort erbij. Maar als je ‘s nachts de brandweer moet bellen, zoals laatst rond oud en nieuw, omdat er mensen onwel worden, dan vind ik dat niet normaal meer. De boer toont weinig verantwoordelijkheid naar zijn buren.” De Klein vindt het sowieso vreemd dat Reijrink nog mest in de opslag heeft. “De tijdelijke vergunning voor die mestzak liep al af in december 2019 en volgens een mail van de gemeente was er op 2 februari van dit jaar nog geen nieuwe vergunning voor.”

Verward en duizelig

Medebewoner ‘Dirk’ wil liever niet met zijn echte naam in de krant. “Om de verhoudingen niet nog verder te verstoren”, zo legt hij uit. “Ik denk dat de boer niet beseft wat het in de praktijk inhoudt. Hij woont immers zelf op een andere plek. Zo’n mestopslag moet toch zonder die hevige stank kunnen? Je schaamt je voor je visite. Het geeft ook stress, want: wanneer is het weer zover? En wat doet het eigenlijk voor je gezondheid? Iemand die afgelopen winter naar de milieudienst belde, raakte door de mestlucht tijdens het telefoongesprek verward en duizelig. Hij kon amper nog uit zijn woorden komen.”

We vallen bij Hilvarenbeek en Oirschot tussen wal en schip

Wat de bewoners nog het meeste frustreert is de opstelling van de overheid. “We hebben de gemeente Oirschot aangeschreven, maar die verwijst door naar Hilvarenbeek, waar de stank vandaan komt”, verzucht Van Onzenoort. “Maar de gemeente Hilvarenbeek reageerde tot dusver niet op ons verzoek om handhaving op 2 februari, terwijl een vergunning voor de mestzak ontbreekt en er al sinds 2016 een duimendik dossier bij de Omgevingsdienst ligt. Na het verstrijken van de termijn van acht weken hebben we nu de gemeente in gebreke gesteld. “Hilvarenbeek gaat gewoon laks met onze klachten om”, vertelt De Klein. “We hebben in februari 2020 ook gemeld dat het weer raak was. Vervolgens volgde er pas in juli een controle. Dirk vult aan: “We kunnen dus niet in Oirschot aankloppen, maar ook niet in Hilvarenbeek blijkbaar, terwijl de provincie aangeeft: dit is een zaak voor gemeentelijke handhaving. We vallen compleet tussen wal en schip.”

Geen schijnheilig verhaal

“Ik wil beslist geen schijnheilig verhaal ophangen”, vertelt agrarisch ondernemer Arie Reijrink op zijn bedrijf aan de Nijssenstraat in Haghorst. “Zo’n mestopslag ruik je altijd een beetje, maar ik doe er ook alles aan om de overlast te beperken. De stankhinder die er begin dit jaar was, daar baal ik ook enorm van. Ik heb toen ook snel actie ondernomen.” Op dit moment heeft hij bij zijn bedrijf geen eigen vee, de mest wordt aangevoerd ‘door derden’. “Ik rijd het uit over mijn eigen negentig hectare grond, direct vanuit de mestzak, middels een sleepslang. Zo hebben we zo weinig mogelijk rijbewegingen.” Op de bedrijfslocatie moet vanaf mei ook zijn zorgboerderij in bedrijf zijn. Daarnaast heeft hij een vergunningsaanvraag lopen voor een drietal flinke loodsen. “De grootste is met name ook bedoeld om de overlast naar Stille Wille nog verder te beperken.” Hij heeft naar eigen zeggen al behoorlijk wat ondernomen om de klagers de wind en ook de stank uit de zeilen te nemen en toont de omwalde en aangeplante mestopslag van circa zestig bij dertig meter, met een afzuigingsinstallatie en een luchtwasser. “Ook heb ik de oudere mestopslagen weggehaald en het oorspronkelijke bouwblok voor de opslag al vijftig meter verder van Stille Wille gelegd.” Hij betreurt dat het overleg met de bewoners nu minimaal is, maar hij vindt ook: “Klagen mag, maar het houdt een keer op. Bovendien heb ik gewoon een vergunning voor de mestzak. Er is nu een sfeer, waarbij het altijd aan mij ligt, ook als een andere boer de stank veroorzaakt”, zo weerspreekt hij zijn buren.

Complex dossier

Hoe het met de vergunning precies zit, is lastig te achterhalen, want ook naar deze krant zijn de gemeentes zéér karig met informatie. “Er was contact met Hilvarenbeek over de situatie op Stille Wille”, is het enige wat Oirschot erover wil melden. Voor overige vragen wordt er doorverwezen naar Hilvarenbeek. Hilvarenbeek laat weten dat wethouder Ted van de Loo graag met de krant in gesprek gaat over het vergunningentraject van Reijrink, maar dat ‘hij nog even tijd nodig heeft om het complexe dossier goed op een rij te zetten’. De uitnodiging voor het gesprek is er een maand later echter nog steeds niet. Bij opnieuw navragen, laat Hilvarenbeek dan helaas weten pas te willen informeren als er ‘over enkele weken’ een definitief collegebesluit ligt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden