<p>Tekst door Ad van Zelst, met hulp van mevrouw Van Zelst-Priem en mevrouw Clari van Esch die de huisnummerlijst beschikbaar stelde.</p>

Tekst door Ad van Zelst, met hulp van mevrouw Van Zelst-Priem en mevrouw Clari van Esch die de huisnummerlijst beschikbaar stelde.

(Foto: )

Wijknummers in de Rijkesluissraat

Oirschot - Rijkesluisstraat en Sint Petruskerk, voor de Tweede Wereldoorlog. De huizen hadden nog wijknummers, in de kom begonnen die met de letter A. Links zien we in de Rijkesluisstraat het woonhuis van familie Van Bree (A321), de hoedenwinkel van mevrouw Meeuwis-Penson (A323, later verhuisd naar hoek Stenenstraatje) en de Oirschotse Stoelenfabriek van Piet Meeuwis. Dan, voorbij het Stenenstraatje, de bakkerij van Jan van Haaren (A327), de kruidenierswinkel van Smeyers (A328), Pieter Matthijsse huishoudelijke artikelen (A329).

Daarachter, niet te zien op de foto, bevindt zich nog drogisterij Donkers. Daar stond in de jaren ’50 Anna Donkers achter de toonbank. Ze had voor de kinderen altijd een ‘snoepje toe’. Rechts op de foto, op de hoek van de Rijkesluisstraat en de Gasthuisstraat: transportbedrijf Firma Nic. Verhoeven, bijgenaamd ‘Den Does’. Als je goed kijkt zie je een tweewielig wagentje staan. Dat was een mobiele benzinepomp met twee peilglazen, ‘gallon’ genaamd. Deze was voor eigen gebruik.

Wijknummers

In die tijd was Oirschot ingedeeld in wijken. De kom was dus wijk A. Op de lijst met wijknummers uit 1937 valt op dat het oude gemeentehuis op de Markt nummer A72 had en Restaurant De Zwaan, ook op de Markt, nummer A352. Hoe zat dat? Welnu, dat kwam omdat men een merkwaardige volgorde aanhield. Achteraan in de Koestraat werd begonnen met A1 en dan werd doorgenummerd naar de Markt, de Nieuwstraat, de Spoordonkseweg, de Gasthuisstraat, Sint Odulphusstraat, Rijkesluisstraat, Molenstraat en weer naar de Markt. In de vorm van een ster dus.

De wijknummers werden aangehouden in stervorm

De namen van de overige wijken waren B: Spoordonk, C: Notel, D: Straten, E: Hedel, F: ten zuiden van het kanaal. In 1961 werd de wijkindeling officieel opgeheven en werden alleen nog straatnaam en huisnummer gebruikt. Met de komst van automatische sorteercentra werden in 1977 de huidige postcodes ingevoerd.

De Heemkundekring krijgt graag foto’s van oud-Oirschot. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving, jaartal en retouradres.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden