Ontwikkelaar Cor van Beers kijkt met trots naar de nieuwe grandeur van het park bij Groot Bijstervelt.
Ontwikkelaar Cor van Beers kijkt met trots naar de nieuwe grandeur van het park bij Groot Bijstervelt. (Foto: )

Weer welkom in de ‘tuin van de paters’

Oirschot -  De restauratie van het park bij het eeuwenoude landgoed Groot Bijstervelt is het sluitstuk van zes jaar arbeid op het voormalig domein van de paters Montfortanen. Ontwikkelaar Cor van Beers is er trots op.

Door Rens van Ginneken

Er moeten nog een paar kleine dingetjes gebeuren, maar het statige park bij het fonkelnieuwe woon- en zorgcomplex Groot Bijstervelt is weer klaar voor de toekomst. Ontwikkelaar Cor van Beers toont graag alle nieuwe aanplant met een mix van rododendron, hulst en laurier, en veel nieuwe bomen, waaronder beuken, omdat veel oude exemplaren aangetast waren door zwammen. Maar ook de vele oude elementen die behouden bleven en een opknapbeurt kregen zijn het bewonderen waard. “De volière, de paardenstal, de bekende Lourdesgrot en de zwanenburcht aan de gracht zijn opgeknapt. Wellicht dat er ook nog daadwerkelijk zwanen gaan komen”, zo vertelt hij.

Parkontwerp én aanleg waren in Oirschotse handen

De historie van Groot Bijstervelt gaat terug tot 1772. “Het middelste deel van het centrale gebouw dateert nog uit die tijd. Rond 1900 kwamen de paters naar Oirschot, zij bouwden nog vleugels aan het gebouw en groeven ook een nieuwe gracht. De ene kant van het domein was het ‘arbeidsdeel’, met werkplaatsen en een moestuin bijvoorbeeld, de andere kant was voor recreatie. De paters wandelden er graag, net zoals vele bezoekers anno nu dat nog doen: als de temperaturen weer omhoog gaan, zie je het hier drukker worden in het park. Daarom hebben we ook vuilbakken en zitbankjes toegevoegd. Het park is altijd openbaar geweest en die levendigheid blijven we omarmen”, verzekert Van Beers.

Openbaar restaurant

In 2015 kwam VB Vastgoed van Van Beers als beste uit de bus bij de marktverkenning voor herontwikkeling van het complex. Ton van Veen, topman bij Jumbo en ook Oirschottenaar, sloot zich aan als financier. In de afgelopen jaren werden de woon-/zorggebouwen verwezenlijkt en een ruim en ook openbaar restaurant met terras. Het sluitstuk was het park. Geen sinecure, met vijfenhalve hectare. “We hebben een gedegen beheerplan opgesteld, in prettige samenwerking met de Monumentenwacht, de gemeente en andere instanties. Het ontwerp en aanleg van het park zijn in Oirschotse handen gebleven met Michiel van Loon en Kemps Tuinen. Het enige smetje op het geheel was het gedoe over de lang verwaarloosde gracht: die moest weer een fraaie spiegelfunctie krijgen voor de bomen. Het waterschap wilde graag meewerken, er lagen mogelijkheden, want de gracht was geen monument, zo had de gemeente verzekerd”, aldus de ontwikkelaar.

Gracht tóch monument

“Maar er als een duveltje uit een doosje kwam onlangs de mededeling van de gemeente, dat de gracht tóch een monumentale status had en kwamen er allerlei aanvullende eisen. Het waterschap was het er, net als wij, niet mee eens. Vervolgens duurde het zo lang voor er duidelijkheid kwam van de gemeente, dat inmiddels het budget bij het waterschap op was en wij hadden ook al veel kosten gemaakt. Zo zonde, want verder was de samenwerking met de gemeente echt prima. Maar het is toch vooral de trots, die overheerst. Ook is het succes van deze ontwikkeling een prachtige referentie gebleken, waardoor ik inmiddels aan de slag ben met enigszins vergelijkbare projecten in Meerssen, Boxmeer en Vlijmen.” Hij blijft als bestuurslid betrokken en is ook geregeld op het landgoed te vinden en is dan ook nooit te beroerd om bezoekers te vertellen over de bijzondere geschiedenis. “Dat verveelt nooit en de reacties zijn ook altijd positief”, zo verzekert hij met een lach.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden