Foto:

In de schaduw

Zelfs de rellen in Noord-Ierland moesten er even voor op pauze gezet worden. Het hele Britse koninkrijk rouwde met Queen Elizabeth mee. Prins Philip was een respectabele 73 jaar getrouwd met de vorstin, die overigens ook zijn achter-achternicht was. De Netflix-serie The Crown had maar liefst drie acteurs nodig om het volledige leven van Philip zo natuurgetrouw mogelijk in beeld te brengen. Hij maakte de Tweede Wereldoorlog mee bij de Koninklijke Marine en de oorlogen binnenshuis met eigenzinnige schoonfamilie als Diana en Meghan. Pas in 2017 gunde hij zichzelf zijn pensioen.

Wat mij altijd opvalt in de necrologieën van de echtgenoten van vrouwelijke staatshoofden, is dat er dan altijd een passage opduikt over het ‘in de schaduw’ hebben moeten leven. Dat zag ik voorbijkomen bij Bernhard, bij Claus, alsook bij het overlijden van Denis Thatcher. Blijkbaar vinden media het voor die mannen een hele opgave, zo’n leven naast een Grote Vrouw. Zelf ben ik dan vrij snel geneigd te denken: hij was er toch zelf bij? Is er niet een zekere consensus aan voorafgegaan? En neem nou zo’n Bernhard. Hij had al wat mee te torsen met zijn officiële naam en titel Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld en toen daar het leven als prins-gemaal nog bovenop kwam, vond hij het natuurlijk niet meer dan logisch dat hij wat compenserende vrijheden nam. Met een vlootje snelle auto’s, een eigen vliegtuigje en vrolijk pendelend tussen gewillig & appetijtelijk vrouwvolk, een jachtpartijtje hier en een champagne-soireetje daar, leek hij me niet het type waar je veel medelijden mee moest hebben. Ook bij een Philip of Denis Thatcher had ik niet bepaald het idee dat ze zich tekort gedaan hoefden te voelen.

Dus waar komt dat verongelukte ‘in de schaduw’ dan toch vandaan? Bijvoorbeeld bij een Michelle Obama, die toch zelf ook wel wat in haar mars heeft, heb ik nooit gelezen dat het voor haar wel lastig geweest moet zijn. Bij Danielle Mitterrand ook niet, noch bij Sara Netanyahu. Is het gewoon een mannelijk, misplaatst verongelijkt zijn? Hou d’r toch eens mee op jongens, met de schaduwplant uithangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden