Vlakbij het mogelijke bouwkavel meandert de Grote Beerze langs de percelen waarop nu bomen geteeld worden.
Vlakbij het mogelijke bouwkavel meandert de Grote Beerze langs de percelen waarop nu bomen geteeld worden. (Foto: Rens van Ginneken)

Ruimte Voor Ruimte stuit op verzet

Middelbeers - Ruimte Voor Ruimte-bouwen is soms interessant: als je een stoppend agrarisch bedrijf sloopt, mag je er een woning voor in de plaats bouwen. Maar als die woning in een natuurgebied komt is dat het paard achter de wagen spannen, zo vinden omwonenden en een natuurorganisatie in de Beerzen.

Door Rens van Ginneken

Vijf lokaal betrokkenen en Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) dienden bezwaren in tegen de geplande bouw van twee woningen, in de Sint Jorisstraat, bijna aan de oever van de Grote Beerze. “De adviseur van een boer in Oirschot vertelde ons plompverloren: er komt in april nieuwbouw naast jullie. We schrokken echt”, vertelt Piet van Luytelaar. Zijn overbuurvrouw Petra Gevers: “Het klonk alsof alles al geregeld was, maar achteraf bleek dat een ontwerpbestemmingsplan er nog niet eens was. De twee woningen, op in totaal 1,6 hectare grond, zijn in de bufferzone van het Natura 2000-gebied gepland. “Dat is ook het hoofddeel van onze bezwaren: niet bouwen in de kwetsbare natuur”, aldus Gevers. Zij en haar partner Michel Aarssen en het echtpaar Van Luytelaar schakelden hun rechtsbijstandsverzekering in. “Los van elkaar kwamen die op vrijwel dezelfde punten, waarom woningbouw hier niet toegestaan is”, vertelt Gevers.

Natura 2000

“De grond is weliswaar al van de initiatiefnemer. Maar de gemeente moet zich wel aan haar eigen regels houden. Deze locatie voldoet op tal van punten niet aan de eigen Oirschotse Interim Omgevingsverordening (IOV) van 2019”, aldus Aarssen. “Woningbouw op deze locatie kan niet vanwege de Groen Blauwe Mantel en de bufferzone van het Natura 2000-gebied. Daarnaast valt deze agrarische locatie niet binnen de zones waarin nieuwbouw mag”, stelt Gevers. De beoogde woningen zouden binnen de zogenaamde Ruimte Voor Ruimte-regeling vallen, bedoeld om stoppende boeren te stimuleren om hun bedrijfsgebouwen te slopen. Zij worden dan gecompenseerd met de mogelijkheid voor woningbouw. Maar dat de boer, die onder meer een bedrijf heeft aan de Schansstraat in Oirschot, uitgerekend hier de ‘compensatiewoningen’ wil bouwen, gaat er bij de omwonenden niet in. Zij vonden daarbij een medestander in natuurbeschermingsorganisatie WNL De Beerzen, die óók een zienswijze indiende. WNL stelt dat de woningbouw niet voldoet aan de gemeentelijke - en niet aan de provinciale - regels en dat bewijsstukken voor het stoppen van het agrarische bedrijf ontbreken.

Mooi plekje

De boer in kwestie, Noud van Dommelen van varkensbedrijf DOVA vof, reageert: “De grond aan de Sint Jorisstraat is al zeker 25 jaar in mijn bezit. Het is een mooi plekje: in een van de woningen wil ik graag zelf gaan wonen. Volgens de gemeente en mijn adviseur zou het mogelijk moeten zijn”, vertelt de agrarisch ondernemer.

Woningbouw op deze agrarische locatie niet toegestaan

De woordvoerder van het adviesbureau dat Van Dommelen inschakelde oordeelt dat de bouwlocatie wel tégen een Natuur Netwerk Brabant-locatie ligt, maar niet er in. “De ondernemer wilde eerst graag op zijn bedrijfslocatie woningen realiseren, maar dat ketste af bij de Provincie. De stukken over de sloop komen als er zekerheid is over de vergunning voor de woningen. Agrarische ondernemers zijn er vaak niet happig op om al te gaan slopen, als de woningbouw nog onzeker is. De procedurekosten voor een Ruimte Voor Ruimte-titel zijn behoorlijk hoog, daarom is gekozen voor twee woningen, in plaats van één. De kosten staan anders niet in verhouding tot de opbrengst”, zo legt de adviseur uit.

Over twee maanden verwacht de gemeente te kunnen reageren op de zienswijzen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden