<p>Actievoerders blokkeerden vorige maand de Kromvensedijk toen de gemeente deze wilde semi-verharden.</p>

Actievoerders blokkeerden vorige maand de Kromvensedijk toen de gemeente deze wilde semi-verharden.

(Foto: Rens van Ginneken)

‘Zandpaden horen bij de natuur’

Regio –  De gemeente Oirschot wil de Kromvensedijk in Middelbeers semi-verharden met het bindmiddel Terrastab. Hoe kijken natuurorganisaties daar tegenaan?

Door Rens van Ginneken

Vorige week gaf de producent van Terrastab in een artikel in ED toelichting op haar product, waarmee de gemeente Oirschot het zandpad Kromvensedijk wil semi-verharden. Zo wil ze een betere toegang voor gemotoriseerd verkeer naar de woning van Jan de Rooy creëren. De gemeente gaf eerder aan dat een vergunning hiervoor niet nodig zou zijn, omdat de samenstelling van de grond niet zou wijzigen. Opvallend is dat de producent zelf aangeeft dat de samenstelling wél wijzigt, omdat er een bindmiddel wordt toegevoegd. Hoe beoordelen natuurorganisaties de toepassing van Terrastab in een natuurgebied?

Een zandpad geeft een mooi Swiebertje-gevoel

Hetty Gerringa, beleidsmedewerker van de Brabantse Milieu Federatie (BMF), vindt het lastig om te beoordelen of het middel veilig is, of niet. “De samenstelling is geheim, dus daarmee weet je niet precies wat het chemisch betekent voor het milieu.” De verharding van zandpaden an sich vindt ze wel zorgwekkend. “Het karakteristieke en de cultuurhistorische waarde van een zandpad verdwijnt. Een zandpad is soms een uitdaging voor de recreant, maar het geeft ook een mooi, nostalgisch ‘Swiebertje-gevoel’. Verder is het ecologisch gewoon slecht als je zandpaden in de natuur gaat verharden. Patrijzen kunnen geen zandbad meer nemen in het pad, de bermflora verschraalt, de zandbij kan geen holletjes meer maken. Ook is een verharding een barrière voor kleine zoogdieren om te passeren. Dat is onderzocht met muizen bijvoorbeeld. Verharden is doodzonde, die paden horen bij de natuur. Als je in de natuur gaat wonen, zoals Jan de Rooy, dan is de toegevoegde waarde juist om daar één mee te worden”, is haar advies.

Pad wordt betonblok

Bij Staatsbosbeheer is nog niet veel bekend over Terrastab. Woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer: “Totdat we onze bevindingen hebben geïnventariseerd, kunnen we er nog niets over zeggen.”

“Wij zijn geen voorstander van semi-verharding van zandpaden in de natuur”, vertelt Wim de Jong, beheerder-rentmeester van Brabants Landschap. “Zo’n pad wordt gewoon een betonblok. Dat is slecht voor de dieren. Ook willen we liever geen gebiedsvreemde stoffen in de natuur.” Veel toepassingen van Terrastab kent De Jong nog niet. “In Goirle is het gebruikt, maar daar brokkelt het spul ook weer af. Ook voor een fietspad zou ik het niet gebruiken. Dan passen we liever een mengsel van klei met schelpen of grind toe.” Ook op de Kromvensedijk ziet hij geen voordelen. “Als je daar het zandpad weer aandrukt en het tonronde profiel terugbrengt, dan is het een kwestie van af en toe het wegdek schaven om het berijdbaar te houden. Het is vreemd dat er bij De Rooy wel direct verhard moet worden, terwijl aan de andere kant van de Kromvensedijk niets gebeurt na klachten van de naturistenvereniging: daar is de weg net zo slecht.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden