<p>Hij gaf lezingen voor de cursus &lsquo;Oirschotlogie&rsquo; maar pakte ook een hamer of een zak cement vast als dat nodig was. </p>

Hij gaf lezingen voor de cursus ‘Oirschotlogie’ maar pakte ook een hamer of een zak cement vast als dat nodig was.

(Foto: )

Groeten uit... De Beerzen: een laatste groet

De Beerzen -  Twaalf jaar lang heeft Jan van Vroenhoven de ‘Groeten uit Oost-, West- en Middelbeers’ verzorgd. Dat deed hij aanvankelijk vanuit zijn rol als voorzitter van Heemkundekring ‘Den Beerschen Aard’ en hij is er daarna gewoon mee doorgegaan, gesteund door andere leden van de kring. Maar naast het verzorgen van de ‘Groeten’ deed Jan nog veel meer en de mensen die hem in Beers gekend hebben (en wie heeft dat niet) weten dat hij bij alle heemkundige projecten graag en actief betrokken was.

Door Arthur de Vries

Jan geloofde ook heilig in samenwerking binnen de gemeente op dit gebied en daarom was hij een enthousiast, optimistisch en vriendelijk lid van projectgroepen als ‘Legerkamp 1832-1834’ en ‘75 jaar bevrijding’. Hij gaf lezingen voor de cursus ‘Oirschotlogie’ maar pakte ook een hamer of een zak cement vast als dat nodig was. De geboren Oirschottenaar was een trotse inwoner van De Beerzen geworden, maar Jan dacht niet in grenzen of beperkingen. Zo was hij vanaf het begin bestuurslid bij stichting ‘De 5 wachters’, een samenwerkingsverband tussen de heemkundekringen van Oirschot en De Beerzen dat heemkundige publicaties en projecten stimuleert en faciliteert.

Wat Jan betekend heeft voor de heemkunde in de Beerzen, maar ook in Oirschot en Spoordonk, is niet in een simpel rijtje op te sommen. Vanuit deze plaats danken we hem vooral voor al die jaren van trouwe medewerking aan onze wekelijkse rubriek. Het is niet verwonderlijk dat zijn laatste serie ‘Groeten uit….’ ging over zijn geliefde landgoed Baest, de plek waar hij graag mensen rondleidde en waar hij alles van wist.

Mede namens de andere medewerkers van ‘Groeten uit’, Martien Mattheeuwse (Spoordonk) en Ad van Zelst (Oirschot), dank ik Jan vanaf deze plaats voor de tomeloze inzet waarmee hij altijd heeft geholpen om het verleden van onze dorpen levend te houden.

Jan, rust in vrede. We zullen je missen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden